Tržišta valuta utihnula u očekivanju Fedove sednice – Bankar.rs
SVE VESTI

Tržišta valuta utihnula u očekivanju Fedove sednice

Dolar je i danas bio gotovo nepromenjen prema evru na međunarodnim tržištima valuta budući da trgovci očekuju nove signale američke centralne banke o ciklusu podizanja ključnih kamatnih stopa u kontekstu posustajanja privrednih aktivnosti u svetu.

Evro je prema dolaru bio nepromenjen i njime se trgovalo po 1,1434 dolara.

Indeks dolara prema šest ostalih ključnih svetskih valuta bio je takođe gotovo nepromenjen i iznosio je 95,72 indeksna boda.

Trgovci očekuju današnji početak dvodnevne sednice američkog Feda o monetarnoj politici, predviđajući oprezniji stav američke centralne banke u odnosu na onaj prošlogodišnji s obzirom na naznake posustajanja privrednog rasta u SAD i u ostatku sveta, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će Fedov čelnik Jerome Powell na sednici priznati da je američka privreda izloženo sve izraženijim rizicima slabljenja privrednih aktivnosti u svetu.

Tržišta pažljivo prate i američko-kineske pregovore o trgovini. Prošle su noći napetosti između dva diva eskalirale nakon što su američki dužnici najavili podizanje kaznene prijave protiv kineskog Huawei Technologiesa.

Nakon početne nervoze tržišta su se smirila, te su terminski ugovori za američke deonice oslabili samo 0,1 posto a valute koje ulagači smatraju sigurnim ulaganjima u nesigurnim vremenima, poput švajcarskog franka i japanskog jena, bile su gotovo nepromenjene u odnosu na prethodno zatvaranje.

“Tržišta su utihnula”, konstatovao je Adam Cole iz RBC Capital Marketsa, predviđajući da će u idućim nedeljama glavni pokretač valutnih kurseva biti medijski naslovi o brexitu.

Britanska je funta danas blago oslabila prema dolaru, kliznuvši 0,1 posto, na 1,3142 dolara, uoči važnog glasanja u parlamentu o sporazumu o brexitu koje bi trebalo razbiti aktuelnu političku pat-poziciju, piše SEEbiz.

U odnosu na nizak nivo s početka januara ojačala je šest posto ali prostor za nastavak uzlaznog trenda mogao bi biti ograničen ako se na glasanju ne iskristalizuje jasna većina, napominje Reuters.

Tags
Back to top button