Odbili plan auto-diva iz SAD: Ne zatvara se tako fabrika – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Odbili plan auto-diva iz SAD: Ne zatvara se tako fabrika

Francuske vlasti odbile su plan američke kompanije “Ford” za zatvaranje jedne od njenih fabrika.

Francuske vlasti su odlučile da potencijalnom kupcu, jednom francusko-belgijskom proizvođaču automobilske opreme, daju više vremena da poboljša ponudu.

Vlasti Blankfura, opštine na jugozapadu Francuske, u kojoj “Fordova” fabrika Akviten indastriz (Acquitaine Industries) od 1972. godine proizvodi korpe za menjače, odbacile su plan kompanije da otpusti 850 radnika, pozivajući se na proceduralne “propuste”, prenosi portala “Lokal Frans”.

Tom odlukom su, prema vladinim izvorima, kompaniji Punš-Poverglid (Punch-Poverglide) iz Strazbura date još dve sedmice da “poboljša” ponudu koju je “Ford” ranije odbacio.

Francuske vlasti će potom imati 21 dan da razmotre situaciju, a istovremeno žele da i “Ford” unapredi svoju ponudu kako bi se bolje zaštitila radna mesta ako u avgustu zatvori svoju fabriku.

Kupovinom akcija od “Forda” kompanija Punš-Poverglid mogla bi da spase 350 radnih mesta u fabrici, izjavio je Žan-Mark Šavon, predstavnik sindikata “Fors Uvrije”.

“Ford”, koji je najavio zatvaranje fabrike pre skoro godinu dana, odbacio je prošlog meseca ponudu Punš-Poverglida koju je francuska država podržala, ocenivši njihov poslovni plan kao neubedljiv i dodajući da će umesto toga ponuditi radnicima socijalni program kao tehnološkom višku.

Francuski predsednik Emanuel Makron je tu odluku “Forda” nazvao “neprijateljskom i neprihvatljivom”. To je prvi ozbiljniji sukob između vlade i jedne multinacionalne kompanije od kada je Makron pre dve godine došao na vlast, piše “Lokal Frans”.

Tags
Back to top button