Počelo ocenjivanje državnih službenika, najboljima povišice – Bankar.rs
SVE VESTI

Počelo ocenjivanje državnih službenika, najboljima povišice

Ocenjivanje 20.000 državnih službenika, propisano Uredbom o vrednovanju njihove radne uspešnosti, počelo je ovog meseca i trajaće do kraja godine, a najboljima sledi povišica od 40 odsto, piše “Politika”.

Pristupačnost, smirenost, ljubaznost, otvorenost, posvećenost, istrajnost, preduzimljivost, objektivnost – to su neke od osobina koje treba da krase državne činovnike i njihove šefove, a biće jedan od kriterijuma pri ocenjivanju.

Rad državnih službenika biće vrednovan na osnovu kompetencija, a napredovaće na osnovu učinka.

Na osnovu ostvrenih rezultata rada državni službenik može da bude nagrađen u istom zvanju za ceo njegov radni vek, sa maksimalno 40 odsto većom platom.

Ako obavlja poslove standardno, mogao bi da ostvari uvećanje od maksimalno pet odsto svoje plate na svake tri godine provedene u radnom odnosu.

Ako obavlja poslove sa izuzetnim ishodom u vrednovanju radne uspešnosti (prevazilazi očekivanja) – moguće je da ostvari veću platu maksimalno 10 odsto na svake dve godine, objašnjava beogradski list.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da u dosadašnjem sistemu vrednovanja rada nešto nije bilo u redu, jer je 90 odsto službenika bilo ocenjivano sa najvišom ocenom.

“Do sada je ocenjivanje bilo vezano za lični nivo zaposlenog i rezultate na konkretnom radnom mestu, dok se sada vrednuje učinak pojedinca u ostvarivanju cilja institucije. To pospešuje timski rad i povećava odgovornost rukovodilaca za izvršenje ciljeva institucije”, kažu u ministarstvu.

Dodaju da je na potrebu da se ova oblast reformiše ukazivala i EK u svojim izveštajima.

Tags
Back to top button