Kamate su nikad niže a bogataši ipak drže novac u banci – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Kamate su nikad niže a bogataši ipak drže novac u banci

Dobar deo bogatih investitora, uprkos niskim kamatnim stopama, i dalje najveći deo svog imetka drži u gotovini.

Prema novim istraživanjima britanskog provajdera za presonalno upravljanje investicija “Rathbone Investment Management”, četvrtina preduzetnika, onih koji imaju više od 100.000 funti u ulagačkoj imovini, više od polovine svog bogatstva drže u kešu.

Kako se navodi u studiji koju je preneo Gardijan, još 35 odsto HNW investitora drži od 26 do 50 odsto svoje štednje u kešu, prenosi B92.

U analizi Gardijana, ovaj list otkriva koji je to ključni razlog zbog čega se milioneri HNW-a odlučuju da svoje bogatstvo drže u gotovini. Kako navode, bogataši veruju da je to najsigurnija opcija.

Međutim, zbog niske kamatne stope i visoke inflacije, ostavljajući previše novca u gotovini, oni se svesno prepuštaju riziku da se vrednost njihovog novca može vremenom smanjiti.

Manji investitori, oni sa ulagačkom imovinom od 1.000 do 100.000 funti, takođe se u velikoj meri oslanjaju na gotovinsku štednju.

Kako se navodi u studiji, 46 odsto tih investitora drži više od polovine svog bogatstva u gotovinskoj štednji.

“Sve dok su investitori oprezni, keš ostaje na prvom mestu. Uprkos opasnosti od niskih kamatnih stopa koje devalviraju njihovo bogatstvo na duži rok, investitori i dalje veruju da je gotovina najsigurnija opcija za njihov novac. To je u velikoj meri vezano za ekonomsku i političku neizvesnost koja se trenutno odvija u Velikoj Britaniji i šire. Investitori su zabrinuti zbog uticaja koji će Bregzit imati na tržište i stoga oklevaju da ulože značajan deo svog bogatstva”, kaže Robert Szechenyi, direktor investicija u Rathbonesu.

Tags
Back to top button