Slovenija osporava tužbu EK o zapleni dokumentacije ECB – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Slovenija osporava tužbu EK o zapleni dokumentacije ECB

Slovenska ministarka pravosuđa Andreja Katič najavila je u ponedeljak da će Slovenija osporavati tužbu koju je protiv Slovenije prošle nedelje najavila Evropska komisija (EK), a odnosi se na zaplenu dokumentacije Evropske centralne banke (ECB) prilikom kriminalističke istrage u Sloveniji.

Evropska komisija najavila je u četvrtak da će pred sudom Evropske unije u Luksemburgu pokrenuti postupak protiv Slovenije zbog neovlašćene zaplene dokumenata ECB, do čega je došlo 2016. godine, prilikom kriminalističke istrage koju je slovenska policija provela u zgradi slovenske centralne banke 6. jula 2016, kada je istraživala nepravilnosti u postupku sanacije slovenskih državnih banaka u vreme bankarske krize zbog loših kreditnih plasmana.

U Bruxellesu su naveli da je slovenska policija tom prilikom neovlašćeno zaplenila i računarsku opremu ECB koja nije bila povezana s istragom, te tako “jednostranim potezom” bez odobrenja EU došla u posed zaštićenih arhivskih materijala ECB koji su se u slovenskoj centralnoj banci kao delu eurosistema nalazili.

Slovenska je ministarka, komentarišući najavu tužbe kojom se Sloveniji na teret stavlja da je kršila pravila i pravnu stečevinu EU, u ponedeljak rekla da Komisija pojam arhiva tumači preširoko, te arhivskim materijalom smatra svu dokumentaciju u nacionalnim centralnim bankama, uključujući i pripremna gradiva za sastanak ECB u Frankfurtu.

“Tako široka interpretacija po kojoj su i ti materijali zaštićeni kao tajni u praksi bi otežala bilo kakvu istragu kaznenih dela u slovenskoj centralnoj banci, ali i drugim slovenskim organima koji komuniciraju s evropskim organima”, kazala je slovenska ministarka, dodavši da je za njenu vladu takvo shvatanje neprihvatljivo.

Tags
Back to top button