Inflaciona očekivanja – na kraju 2019. inflacija 2,2 do 2,5 % – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Inflaciona očekivanja – na kraju 2019. inflacija 2,2 do 2,5 %

Rezultati decembarske ankete pokazuju da su kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede ostala usidrena i nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%), objavila je Narodna banka Srbije.

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u decembru 2019. godine iznositi 2,5%, dok su očekivanja predstavnika privrede za isti period nešto niža i iznose 2,2%.

Srednjoročna inflaciona očekivanja (za decembar 2020. godine) predstavnika finansijskog sektora ostala su nepromenjena u odnosu na novembar 2018. i nalaze se na centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije (3,0%), dok su inflaciona očekivanja privrednika snižena i iznose 2,3%, navodi NBS.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva. Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na internet stranici Narodne banke Srbije u odeljku Publikacije, a odgovarajuće vremenske serije u odeljku Statistika.

Tags
Back to top button