Indija – nova obećana zemlja za biznis – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Indija – nova obećana zemlja za biznis

Indija je nova “obećana zemlja” za poslovanje. To je zaključak koji se može izvući iz godišnjeg istraživanja konsultantske kuće PwC, koje je sprovedeno među više od 1.300 predsednika uprava kompanija širom sveta. Rezultati su objavljeni na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi novac.hr.

Istraživanje, 22. do sada, pokazalo je da su SAD i Kina i dalje vodeća tržišta za direktore svetskih kompanija. Ipak, popularnost i jedne i druge zemlje znatno je pala u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Dok je prošle godine SAD bio “tržište broj jedan” za širenje poslovanja, u ovogodišnjem istraživanju najmoćnija zemlja sveta je dobila zeleno svetlo samo 27 posto direktora. Slično je i s Kinom, najmnogoljudnija zemlja sveta prošle godine je bila najprivlačnije tržište za 33 posto ispitanika, a ove godine samo za njih 24 posto, pokazuje istraživanje.

Glavni razlog pada privlačnosti američkog i kineskog tržišta u očima direktora očito leži u trgovinskim ratovima.

S druge strane, Indija je ove godine, ističe se u istraživanju, zvezda u usponu. Južnoazijski div već je, ističu u PwC-u, pretekao Kinu kao najbrže rastuću ekonomiju na svetu.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje istraživanje odiše pesimizmom. Trgovinski ratovi, politička nestabilnost i geopolitičke napetosti dominiraju ovogodišnjim razmišljanjima direktora. Otprilike 30 posto lidera iz poslovnog sveta smatra da će se globalni rast usporiti u sledećih 12 meseci, što je čak šest puta više nego prošle godine, kada je usporavanje svetske ekonomije očekivalo samo pet posto direktora.

Tags
Back to top button