Najbogatijih 26 osoba u svetu poseduje koliko i polovina najsiromašnijih – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Najbogatijih 26 osoba u svetu poseduje koliko i polovina najsiromašnijih

Međunarodna neprofitna organizacija Oxfam objavila je danas da 26 najbogatijih ljudi u svetu poseduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih, dok su u 2017. godini takvo bogatstvo posedovale 43 osobe.

Najnovije istraživanje, koje prenose svetske agencije, pokazalo je da je bogatstvo milijardera dnevno raslo za 2,5 milijarde dolara u 2018, povećavši se u godinu dana za 12 posto. Istovremeno, bogatstvo polovine najsiromašnijih u svetu smanjeno je za 11 posto.

Izveštaj je objavljen pod nazivom „Javno dobro ili privatno bogatstvo”, i to u vreme održavanja Svetskog privrednog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

Povećanjem oporezivanja imovine jedan posto najbogatijih u svetu i to samo za pola posto, prikupilo bi više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 miliona dece i pružanje zdravstvene zaštite koja bi spasila 3,3 miliona života u svetu

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. Vlade podstiču nejednakost nedovoljnim finansiranjem javnih usluga, dok za to vreme „premalo oporezuju” korporacije i bogate te ne uspevaju zaustaviti utaju poreza, stoji u izveštaju, a prenosi SEEbiz.

I dok svaka dva dana nastaje jedan novi milijarder, Oxfam je ustvrdio da su stope poreza koje se primjenjuju na dohodak i imovinu bogatih pojedinaca pale na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Prema izvješću, povećanjem oporezivanja imovine jedan posto najbogatijih u svijetu i to samo za pola posto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 milijuna djece i pružanje zdravstvene skrbi koja bi spasila 3,3 milijuna života u svijetu.

Međutim, takvi porezi su smanjivani, pa čak i ukinuti u bogatim zemljama dok ga zemlje u razvoju gotovo i ne primjenjuju, konstatira se u Oxfamovom izvješću.

Stope oporezivanja korporacija u bogatim zemljama spustile su se sa 62 posto 1970. godine, na 38 posto 2013. godine, dok je prosječna stopa oporezivanja u siromašnim zemljama trenutno 28 posto.

Također je zabilježeno da u nekim zemljama, poput Brazila, najsiromašnijih 10 posto plaća više poreza na dohodak od najbogatijih 10 posto.

Tags
Back to top button