Zvanično: Privredni rast Kine usporio na 6,6 odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Zvanično: Privredni rast Kine usporio na 6,6 odsto

Kina je danas zvanično saopštila da je u 2018. godini njen privredni rast iznosio 6,6 odsto, što je najsporiji tempo od 1990. godine.

Godinu ranije, kineski ekonomski rast bio je 6,9 procenata.

Ovakav podatak su očekivali mnogi širom sveta zbog tekućeg trgovinskog spora Pekinga sa Vašingtonom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom, izveštava Rojters.

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu bio je 6,4 odsto na godišnjem nivou, što odgovara očekivanjima. To je nešto slabije u odnosu na medjugodišnji rast od 6,5 procenata u trećem kvartalu 2018.

Ipak, u poslednjem lanjskom tromesečju među zvaničnim ekonomskim podacima izdvaja se nekoliko svetlih tačaka.

Industrijska proizvodnja je u decembru porasla za 5,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je blago iznad rasta od 5,4 odsto zabeleženog u novembru, a takođe je više od prognoze ekonomista koji su procenili da će iznositi 5,3 procenta.

Promet u maloprodaji je takođe povećan za 8,2 odsto u decembru, ataj pokazatelj se podudara sa prognozom analitičara i predstavlja ubrzanje u odnosu na zabeleženih 8,1 odsto u novembru.

Uticaj američkih tarifa na privredni rast Kine bio je ograničen, ali kineska ekonomija trpi zbog narastajućeg globalnog trenda kontrole uvoza, volatilnosti na finansijskim tržištima i smanjenja investicione potrošnje, izjavio je komesar Državne kancelarije za statistiku, Ning Djidže.

Tags
Back to top button