Ministar finansija Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom sa kojim je razgovarao o odličnoj saradnji dve države, kao i o sve većim ulaganjima nemačkih privrednika u Srbiju. Na sastanku je bilo reči i o dugu koji je SR Nemačka u decembru prethodne godine otpisala Republici Srbiji.

Mali je istakao da su poslednjih godina kroz različite programe u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom (GIZ), Nemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i brojnim partnerima, podržane reforme i promene koje su pre svega usmerene na održiv ekonomski razvoj.

„Osim reformi koje se tiču održivog ekonomskog razvoja, značajni su i podsticaji za unapređenje životne sredine, kao i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije“, rekao je Mali.

Dodao je da je saradnja sa SR Nemačkom značajna i zbog odličnih privrednih veza.

„U našoj zemlji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko pedeset hiljada ljudi. Investitorima je od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, a Srbija je sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide. Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja, kako bismo stvorili još povoljniju poslovnu klimu i imali još više investitora. Sve to vodi ka odličnom rezultatu – spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom je u stalnom porastu“, istakao je ministar.

Ministar finansija je podsetio da je sada u fokusu makroekonomska stabilnost, ravnoteža između rasta javne potrošnje, investicija i povećanja aktivnosti naše privrede.

„Prvi korak koji smo sproveli je smanjenje doprinosa za nezaposlene, a u stalnom smo kontaktu sa privrednicima kako bismo kao država učinili još više za stimulaciju dodatnog ulaganja u našu zemlju, što podrazumeva i ulaganja u infrastrukturu“, rekao je Mali.

Ambasador SR Nemačke u Srbiji Tomas Šib je rekao da je saradnja Nemačke i Srbije pružila vidljive efekte, i istakao da je poseban fokus na podsticanju održivog rasta i zapošljavanju.

Sagovornici su razgovarali i o dugu u iznosu od 18,5 miliona evra koji je Vlada Republike Nemačka otpisala Republici Srbiji u decembru 2018. godine, a zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata. Reč je o dugu u okviru Pariskog kluba poverilaca.

Tags
Back to top button