Rusija planira sve više investicija u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rusija planira sve više investicija u Srbiji

Srbija je veliki partner Rusije. Kada je reč o trgovini, sigurno je među prve tri države. Samo obim ruskih investicija u Srbiji premašuje četiri milijarde dolara. Sada je u planu povećanje investicija za skoro 500 miliona dolara, i to u naredne dve godine.

Ovako, u razgovoru za “Novosti”, priča Kiril Dmitrev, predsednik Ruskog direktnog investicionog fonda “teškog” skoro 10 milijardi dolara, koji je zajedno sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom bio u zvaničnoj poseti Srbiji.

“Želimo da investiramo u poljoprivredu, logističke centre, saobraćaj i zdravstvo – istakao je Dmitrijev. – Rusija u Srbiju već ulaže, kroz ruske železnice ili “Gaspromnjeft”. Svakako, za mnoge naše investicije mnogo je važno da imamo partnere, naročito u privatnom sektoru. Zbog toga je i fokus naše posete da istražimo kako možemo na najbolji način da investiramo u vašu zemlju, ali i da pomognemo ruskim kompanijama koje već rade u Srbiji”, poručio je Dmitrev za “Novosti”.
“Plan ulaganja je pola milijarde dolara. Već pregovaramo sa srpskim firmama”, dodao je on.

Kako objašnjava, Rusija i Srbija imaju priliku za razvoj investicionih kompanija.

“Sa Razvojnom agencijom Srbije započeli smo desetak projekata, koji, između ostalog, imaju veze i s poljoprivredom, ali mi hoćemo da istražimo sve oblasti. Sve to su investicije za narednih nekoliko godina. Uložićemo i u razvoj projekta “Fosargo”. Ovde postoji dobra baza za đubrivo, pa se razmatra mogućnost njenog proširenja, jer Srbija ima dobar logistički centar, odakle bi moglo da se šalje đubrivo u Evropu. Svakako, RAS nam može biti dobar partner. Uz to, razgovarali smo sa investitorima iz Emirata koji ovde rade, kako bi se možda pridružili nekom projektu, jer oni već imaju investicije u Rusiji”, navodi on.

Ipak, o detaljima i imenima kompanija direktor Dmitrev nije želo da priča. Kako kaže, dok nešto konkretno ne bude realizovano ne treba ništa govoriti. On se, između ostalog, u petak sreo i s trojicom srpskih biznismena kako bi razgovarali o mogućim ulaganjima u Srbiji, ali i Rusiji.

“Kada bismo investirali u Srbiji, voleli bismo da tu postoji i neki domaći partner koji će takođe da uloži novac. Za nas je to veoma važno. Od svih projekata o kojima pregovoramo, bilo bi dobro da realizujemo dva ili tri u narednih nekoliko godina. Nama i našim partnerima je bitno da budemo sigurni kada negde ulažemo novac. U Srbiji smo već razgovarali s predstavnicima nekoliko kompanija. Ovo je jedno od naših prvih poslovnih putovanja u Srbiju, a vaš predsednik dobro balansira između Srbije, Rusije, Evrope i drugih”, napomenuo je.

Kada je reč o Srbiji, Dmitrev ističe da su ruski privrednici još u procesu učenja o poslovanju u našoj zemlji. Oni žele da budu deo biznisa u Srbiji, ali samo ako mogu da investiraju s lokalnim partnerima, jer je ovo, ipak, novo tržište za njih.

“Srbija je tradicionalno dobar partner Rusije i veoma smo slični. Bitno je da nastavimo da i dalje radimo zajedno, jer Srbija ima dobar potencijal trgovinskog rasta, ističe Dmitrev.

Kako objašnjava, oni su partneri sa kineskim “Alibabom” u Rusiji, sa 51 odsto udela. Sada žele da ustanove da li nešto slično s tom kompanijom mogu da urade i u Srbiji.

Tags
Back to top button