Šta sve banke naplaćuju kada podižete keš u inostranstvu? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Šta sve banke naplaćuju kada podižete keš u inostranstvu?

Pre nego što krenete na putovanje u inostranstvo trebalo bi proveriti na koji način i uz koliku proviziju možete da podižete novac sa bankomata. Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom svaka banka naplaćuje naknadu u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Banke za isplatu gotovine na bankomatima naplaćuju i do četiri odsto isplaćene sume ili tri do četiri evra po transakciji, u zavisnosti od ukupnog iznosa i od toga da li koristite debitnu ili kreditnu karticu.

Pre nego što otputujete u inostranstvo, potrebno je da kod izdavaoca platne kartice proverite da li ona može da se koristi i u inostranstvu, kao i koji su uslovi konverzije, osnovni troškovi i naknade za korišćenje te kartice u inostranstvu.

Ako se ima u vidu visina provizije za korišćenje platnih kartica u inostranstvu, pogodnije je plaćati karticom direktno kod trgovca od podizanja gotovine na bankomatu. Ukoliko nemate moguć́nost da direktno na prodajnom mestu izvršite plaćanje i primorani ste da podignete novac, koristite debitnu karticu jer su provizije najčešće niže nego za korišćenje kreditnih kartica.

Banke iz iste grupacije mogu naplatiti proviziju za podizanje gotovine

Pojedine banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor sa vašom matičnom bankom u Srbiji.

“Česta je zabluda korisnika da banka u inostranstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca sa bankomata ako je iz iste bankarske grupacije kao i banka koja je izdala karticu u Srbiji. Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca s bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulisale to pitanje, što možete proveriti sa vašom bankom pre nego što otputujete u inostranstvo”, upozoravaju naši sagovornici iz Narodne banke Srbije (NBS).

Takođe, savet je da korisnici memorišu broj telefona sa kartice u imenik mobilnog telefona kako bi, u slučaju potrebe, mogli da na jednostavan način kontaktiraju banku izdavaoca kartice.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) kažu da izdavaoci platnih kartica u Republici Srbiji za transakcije podizanja gotovine na svojim bankomatima u praksi najčešće ne naplaćuju naknadu, dok za transakcije na bankomatima drugih banaka i za podizanje gotovine u inostranstvu, banke izdavaoci u skladu sa svojom poslovnom politikom naplaćuju naknade.

Tarifnici banaka za ove usluge javno su dostupni na njihovim portalima i korisnici na jednostavan način mogu proveriti te naknade.

Osim provizije može biti naplaćena dodatna naknada

Dodatno, za podizanje gotovine platnim karticama u inostranstvu banke prihvatioci mogu da uvedu takozvani „surcharge“, što je dodatna naknada koju naplaćuje banka prihvatilac, odnosno banka čiji je bankomat.

“Iz tog razloga klijenti treba da obrate pažnju da li pri podizanju gotovine postoji i ta dodatna naknada na strani prihvatioca, jer ona mora biti prikazana na bankomatu, i da na osnovu informacija vide da li im se isplati da podižu novac na tom bankomatu ili da potraže bankomat na kome se ne naplaćuje dodatna naknada”, upozoravaju iz NBS, prenosi Biznis.rs.

Takođe, za podizanje gotovine u inostranstvu i plaćanje na prodajnim mestima neki prihvatioci pružaju DCC (Dynamic Currency Conversion) uslugu na bankomatima i POS terminalima u inostranstvu.

Navedena usluga pruža mogućnost korisnicima da se transakcija izvrši u valuti zemlje u kojoj je kartica izdata, odnosno za korisnike iz Republike Srbije – u dinarima. Kod te usluge je važno da korisnici obrate pažnju koji kurs je banka prihvatilac koristila za konverziju jer može biti nepovoljan za korisnika i da na osnovu toga odluče da li će koristiti tu uslugu ili odustati od nje kako bi se transakcija izvršila na standardni način.

“Nisu ni sve banke ni platne kartice iste. Ukoliko posedujete platnu karticu koja zadužuje vaš devizni račun, da biste izbegli duple konverzije pre putovanja korisno je da se kod svog izdavaoca informišete koja je ugovorena valuta obračuna za potrošnju u inostranstvu i da li će postojati konverzija u zavisnosti u koju zemlju putujete”, zaključuju iz NBS.

Tags
Back to top button