Rezultati American Expressa slabiji od očekivanja – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rezultati American Expressa slabiji od očekivanja

American Express ostvario je u četvrtom tromesečju prošle godine prihode od 10,47 milijardi dolara, 7,9 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, a iako je ta najveća svetska kartičarska kuća zabeležila i dobit, cena njene deonice osetno je pala.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit AmExa iznosila je u proteklom kvartalu 2,01 milijardu dolara, dok je godinu dana pre kompanija zabeležila gubitak od 1,21 milijardu dolara zbog promena u poreskom sistemu SAD, prenosi SEEbiz.

Nakon objave rezultata, cena deonice te kartičarske kompanije pala je na Wall Streetu više od 2 posto jer su rezultati slabiji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, s obzirom na snažan rast praznične potrošnje u SAD.

„Prošlih par kvartala potrošnja na AmEx karticama u SAD bila je 10 posto, a u proteklom kvartalu pala je na oko 9 posto, što utiče na deonicu”, kaže

Chris Brendler, analitičar u kompaniji Buckingham Research Group.
Do usporavanja rasta došlo je uprkos najjačoj američkoj prazničnoj potrošačkoj sezoni u poslednjih šest godina, podstaknutoj snažnim rastom privrede. Prema nedavno objavljenom izveštaju Mastercarda, potrošnja tokom prazničke sezone porasla je 5,1 posto, na više od 850 milijardi dolara, piše SEEbiz.

Rast raspoloživog dohotka podstakao je potrošače da uzmu zajmove na kreditnim karticama u proteklom kvartalu, pa je AmExov portfolio zajmova porastao za 12 posto. Međutim, to je takođe povećalo rezerve za moguće kreditne gubitke za 14 posto.

U međuvremenu, troškovi poslovanja kompanije porasli su za 9 posto, budući da je AmEx uložio više novca u pogodnosti korisnicima, kao što je program nagrađivanja, kako bi bolje konkurisao rivalima, kao što su kartice JPMorgan Chase banke i platne mreže Vise i Mastercarda.

Troškovi nagrađivanja korisnika kartica porasli su za 11 posto, saopštili su iz AmEx-a.

Tags
Back to top button