Bez pomoći ECB italijanske banke suočene s izazovnom 2019. – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bez pomoći ECB italijanske banke suočene s izazovnom 2019.

Mnoge italijanske banke imaju teškoća pri zaduživanju od privatnih investitora i priželjkuju pomoć od Evropske centralne banke (ECB), budući da će ove godine morati pribaviti više od 55 milijardi evra kapitala.
Premda je spašavanjem nekih italijanskih banaka uklonjena pretnja od većeg urušavanja italijanskog finansijskog sektora, on je slabo pripremljen za pružanje podrške privredi koja je u riziku od ponovnog zapadanja u recesiju, piše SEEbiz.

Itlijanske banke još se uvek bave s rešavanjem problema loših kredita od zadnje velike krize, pa bi svaka nova kriza zapretila povećanjem problematičnih kredita.

Politička neizvesnost nakon što je prošle godine na vlast došla nova vlada koja se protivi merama štednje značila je rast troškova zaduživanja za italijanske banke, pri čemu su tek najveće italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo bile u mogućnosti doći do kapitala putem neosiguranih obveznica.

Iz banke Monte dei Paschi, koja je bila spašena od propasti, prošle su nedelje poručili da je ECB upozorio na izazove pribavljanja sredstava u ovoj godini, naglašavajući određeni škripac koji je bio evidentan u trećem tromesečju 2018. godine, kada je tamošnja centralna banka Banca d’Italia objavila da je iznos dospelog nadređenog duga bio za 200 miliona evra veći od onog izdatog, podseća SEEbiz.

Italijanske se banke oslanjaju na približno 240 milijardi evra vrlo jeftinih, dugoročnih pozajmica od ECB-a iz 2016. i 2017. godine, no taj je izvor finansiranja sada ugašen, a ako ne bude supstituta za te ciljane operacije dugoročnog refinanciranja (TLTRO), italijanske će banke biti suočene s pogoršanjem pokazatelja neto stabilnosti finansiranja (NSFR), indikatora dugoročne likvidnosti čije kretanje prate i nadziru regulatori.

Iz ECB-a su poručili da razmatraju nove vidove zajmova s dužim rokom otplate kako bi se izbegao potencijalni šok po likvidnost.

“Mišljenja smo da će doći do nečeg poput nove ponude TLTRO-a kojom bi se pomoglo ublažiti povećanje troškova finansiranja banaka”, rekao je Luca Manzoni, čelnik odeljenja poslovanja s kompanijama u italijanskoj banci Banco BPM, trećoj najvećoj u Italiji, prenosi SEEbiz.

Tags
Back to top button