Prihod Metalca u 2018. rastao iznad plana – Bankar.rs
SVE VESTI

Prihod Metalca u 2018. rastao iznad plana

Metalac Grupa (MTLC), sa svojih 15 preduzeća, godinu je završila sa 110 miliona evra ukupnog prihoda, što je četiri odsto više u odnosu na plan i tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je kompanija.
Proizvodna društva u ukupnom prihodu učestvovala su sa oko 40 procenata, domaće trgovine sa oko 43 odsto i ino trgovine sa 10 procenata. Izvozom u četrdesetak zemalja je ostvarena skoro četvrtina ukupnog prihoda, tj. 25 miliona evra, 10 odsto više nego u 2017. I ove godine izvezeno skoro 70 odsto proizvodnje posuđa.

Bruto dobit Metalac Grupe za 2018. godinu je ispod plana, ali je veća za četiri odsto u odnosu na prošlu godinu. Planski cilj nije ostvaren uglavnom zbog lošijih rezultata ino trgovine u Moskvi, koja je u svom poslovanju drugu godinu zaredom izložena uticaju pada ruske valute. Realizacija na ovom tržištu je bila slabija za oko 12 procenata.

Glavno proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, zabeležilo je neznatno veću realizaciju u odnosu na 2017. godinu – oko 26 miliona evra, pre svega usled rasta izvoza od devet odsto, dok je domaće tržište podbacilo usled izostalna velikih promotivnih akcija.

Tags
Back to top button