Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru

Novi većinski vlasnik RTB Bora, kineska kompanija Ziđin, postala je novi vlasnik kanadske kompanije Nevsun koja ima istražna prava za bakar i zlato u Srbiji.

Kompanija Ziđin majning saopštila je da je ponuda za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun, po ceni od šest kanadskih dolara po akciji, bila uspešna.

Nevsun je kompanija koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju.

Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka 28. decembra prodali ukupno 276.820.575 akcija Nevsuna, što predstavlja skoro 90 odsto od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun.

Ziđin je, preko svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije i za njih će platiti 1,66 milijardi američkih dolara.

“Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Takođe ćemo raditi sa našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće”, izjavio je Čen Đinghe, predsednik kompanije Ziđin.

Pored ovog, u skladu sa važećim kanadskim zakonima o hartijama od vrednosti, Ziđin je produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale akcije u okviru ponude za 10 dana, do krajnjeg roka koji ističe 7. januara 2019. godine, po istoj ceni.

Prema preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom “zrno graška”, vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na oko sedam milijardi dolara.

Kao olakšavajuća činjenica navodi se da bi blizina pogona za preradu rude u RTB Boru, kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticali na niže cene vađenja i prerade rude iz ležišta Čukaru peki. Pominje se i da bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Sudeći prema preliminarnim analizama, ukupni pretpostavljeni resursi procenjuju se na 35 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,9 i zlata od 1,7 odsto.

Nevsun je 100 odsto vlasnik prava na istraživanje bakra na nalazištu Čukaru peki – gornja zona i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru peki – donja zona. Čukaru peki – donja zona zajednički je poduhvat sa Friport-Mekmoran eksplorejšn korporejšn koji trenutno poseduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a posle završetka studije izvodljivosti Nevsun risorsiz će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a Friport 54 odsto.

Nevsun je objavio preliminarnu studiju izvodljivosti za gornju zonu projekta Čukaru peki. Pribavljena je građevinska dozvola i započeta je izgradnja ključnog istražnog niskopa, rečeno je nedavno Politici u toj kompaniji. Kanađani, koji imaju samo prava na istraživanja, nisu dobili i dozvolu za eksploataciju zlata i bakra, planirali su da od 2020. do 2022. ulože 590 miliona dolara za izgradnju glavnog postrojenja rudnika.

Tags
Back to top button