On je najveći gubitnik 2018. – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

On je najveći gubitnik 2018.

Najveći gubitnik na svetu, prema Forbsovoj listi ljudi koji su najviše zaradili i izgubili u 2018., je Mark Zakerberg, osnivač i izvršni direktor Fejsbuka.

On na svojoj, ne baš laskavoj tituli, može zahvaliti skandalu u vezi sa povredom privatnosti korisnika te društvene mreže.

Samo dan nakon što je Fejsbuk prijavio razočaravajuće poslovne rezultate u drugom tromesečju u julu, deonice kompanije strmoglavile su se za 19 odsto i tako zbrisale 15,4 milijarde dolara Zakerbergovog bogatstva, piše Novac.hr.

Kada se tome pridoda ispitivanje Kongresa zbog korišćenja privatnih podataka korisnika te društvene mreže i saznanje da je Fejsbuk platio širenje negativnih informacija o njegovom kritičaru Džordžu Sorošu, ne čudi što se Zakerberg našao na prvom mestu ove liste

S druge strane, šef Amazona Džef Bezos je apsolutni pobednik s rastom bogatstva za gotovo 28 milijardi dolara u samo godinu dana, pa je njegova trenutna vrednost 126,2 milijarde dolara.

Amazon je ovu godinu odlučio da iskoristi za proširenje svog poslovanja na rastuća tržišta kao što su Turska i Indija i uspeo je da postigne rekordnu zaradu. Uz to, kompanija je najavila i otvaranje novih sedišta u SAD.

U septembru su Amazonove deonice dosegle najveću cenu u istoriji kompanije i, iako su od tada pale za čak četvrtinu, i dalje su 30 odsto veće nego prošle godine.

Deset najvećih svetskih pobednika 2018. godine zajedno su na svoje račune dodali 64 milijarde dolara. Ipak, kako naglašava Forbs, to nije ništa u poređenju s prošlom godinom kada je taj rast iznosio 204 milijarde dolara.

Tags
Back to top button