Ljajić: Šteta privredi Srbije od taksi na Kosovu za sada 30 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ljajić: Šteta privredi Srbije od taksi na Kosovu za sada 30 miliona evra

Od kada su vlasti Kosova uvele uvozne takse od 100 odsto na robu iz Srbije, srpska privreda imala je plasman robe manji za 30 miliona evra nego prošle godine, rekao je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je za TV Prva kazao da od 21. novembra kada su mere uvedene do 11. decembra kada su poslednji put radili proračune, u potpunosti obustavljen uvoz robe iz Srbije na Kosovo, ne računajući neke međunarodne brendove koji su izuzeti od tih mera.

Govoreći o predstojećem sastanku premijera Kosova Ramuša Haradina i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, tokom kojeg će razgovarati o njenom predlogu da se uvozne takse ukinu a da na sporazumu o CEFTA umesto UNMIK-ovog potpisa stoji Kosovo sa “zvezdicom”, Ljajić je rekao da prvo treba rešiti nastalu krizu. Prema njegovim rečima, tek potom bi se nastavilo sa pregovorima koji bi omogućili slobodan protok roba i ljudi.

“Ne treba trgovati merama, one uvozne takse od 100 odsto trebaju da se ukinu, pa da se onda otvori prostor za rešavanje preostalih važnih pitanja”, rekao je Ljajić.

On je naveo i da ne očekuje da će današnja sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rešiti postojeće probleme ili promeniti stavove, ali da to pitanje svakako treba da se internacionalizuje.

Ljajić je takođe ponovio da se više neće baviti politikom, da tu odluku neće menjati i da je sada fokusiran na sopstveni resor i ostvarivanje što boljih rezultata u predstojećoj zimskoj sezoni.

Tags
Back to top button