Hrvatska prelazi na evro? – Bankar.rs
SVE VESTI

Hrvatska prelazi na evro?

Hrvatska se sprema da narednih godina sa kune pređe na evro. Prema rečima Borisa Vujčića, guvernera Hrvatske narodne banke, sledeće godine učiniće prvi korak.

“Prvi korak je ulazak u “ERM II”. Slanje pisma namere za ulazak u kursni mehanizam “ERM II” trebalo bi uslediti u relativno brzom roku”, kaže Vujičić.

Prema njegovim rečima, uz formalno iskazivanje namere ulaska u mehanizam “ERM II”, u pismu će biti opisane i sve aktivnosti koje se planiraju, kako bi Hrvatska postala ravnopravan kandidat. Sam ulazak u “ERM II” verovatno bi se mogao dogoditi godinu dana nakon slanja pisma namere.

“Nema formalnih kriterijuma za ulazak u “ERM II”, ali sadašnje članice evropodručja moraju prihvatiti Hrvatsku kao dobrog kandidata. Jedini dodatni zahtev za ulazak u tečajni mehanizam je pristupanje u tzv. bliska saradnju s Jedinstvenim nadzornim mehanizmom (SSM), objašnjava Vujičić, a prenosi Večernji.hr.

Bliska saradnja podrazumeva da će najveće domaće banke nadzirati Evropska centralna banka.

“Uspostavljanje bliske saradnje podrazumeva niz zakonskih, a potom i operativnih i tehničkih priprema i stoga traži određeno vreme. Pismom namere obvezaćemo i na sprovođenje dodatnih mera iz područja ekonomske politike za koje verujemo da će Hrvatsku učiniti kvalitetnim kandidatom za mehanizam ulaska”, zaključuje Vujičić.

Sprovođenje tih mera nadgledaće Evropska centralna banka i Evropska komisija, te bi njihova pozitivna ocena trebala otvoriti vrata za slanje zvaničnog zahteva za ulazak u kursni mehanizam. Prema Vučićevim rečima, trenutno je Hrvatska nadomak početka razgovora s partnerima iz EU o sadržaju pisma namere.

Tags
Back to top button