EU i Srbija potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

EU i Srbija potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han potpisali su danas u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 miliona evra.

Novac će biti iskorišćen u oblasti energetike i zaštite živote sredine, kao i za ucešće u EU programima (cosme,horizont 2020,erazmus+) poručili su Joksimović i Han.

Minisatraka Joksimović je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. naglasila da će tih 97 milona evra biti namenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.

“Najznačajniji deo ovog paketa od 49, 6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekta koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture. To je od izuetnog značaja za građane Srbije”, poručila je Joksimović.

Drugi deo stredstava od preko 28 miliona evra odnosi se na projetke u oblasti životne sredine i biće usmereren za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za previčišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine, (separacije otpada) za 19 otpština u Srbiji.

“To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih iintegracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu”, istakla je Joksimović.

Ona je naglasila da i pored pažnje koje poslednjih dana dobijaju političke stvari koje opterečuju i evrointegracioni put Srbije, zemlja nastvalja da bude fokusirana na sopstveni razvoj.

“Za razliku od nekih drugih u regionu, mi stvari posmatramo drugim očima – kroz razvoj, saradnju, poštovanje principa i pre svega interesa naših građana. Jedino na taj način možemo da radimo na boljoj budućnosti naše zemlje i svih građana”, kaže Joksimović.

Ona je izrazila nadu da će evropski put Srbije nastaviti stabilan tempo u idućim godinama i doneti boljitak građanima.

Tags
Back to top button