CBCG uvela prinudnu upravu u Atlas i Invest banku – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

CBCG uvela prinudnu upravu u Atlas i Invest banku

Centralna banka uvela je jutros prinudnu upravu u Atlas banku, koje kontroliše biznismen Duško Knežević.

CBCG je uvela prinudnu upravu jer je nivo solventnosti  pao na tri odsto.

“Rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta su na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u Atlas i IBM banci, a koji su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja. Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, Centralna banka Crne Gore je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama”, naveli su iz Centralne banke.

Kako je našem portalu saopšteno, dva sližbenika Centralne banke, sa dugogodišnjim iskustvom u kontroli banaka, su već postavljena za prinudne upravnike. Jedan u Atlas i jedan i Invest banci.

Kako je saopšteno portalu Bankar.me, guverner Radoje Žugić će se u toku dana u vezi sa ovom situacijom oglasiti saopštenjem.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković, kazao je za Bankar.me da do sada nisu imali upita od strane velikih deponenata u vezi sa uvođenjem prinudne uprave u Atlas banci ali da pozive i interesovanja svakako očekuju.

“Do prije nedjelju dana imali smo veliki broj upita manjih deponenata. Pretpostavljam da su oni koji imaju velike depozite, preko 50 holjada eura, već znali o situaciji u banci ili imaju nekoga ko to mora znati. Meni je žao malih deponenata ali vidjećemo šta će biti narednih dana”, kazao je Marković.

Kako dodaje prvi čovjek  Fonda za zaštitu depozita, prinudna uprava ne znači da će isplate biti stopirane, ali kako je rekao, svakako znači da neće biti novih depozita.

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) je sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) realizovalo predmet „Beta“, tokom čijeg je višemjesečnog sprovođenja otkriveno da je, kako tvrde, preko Atlas banke oprano više od pola milijarde eura. Banka je, medjutim, saopštila da su sve kontrole pokazale da posluju u skladu sa propisima.

Banke je nedavno izgubila spor vrijedan 12,5 miliona eura arapske kompanije Kaspia Property Holdings. Ta komapnija je  naplatila  novac od od Atlas banke.

Tags
Back to top button