Evrozoni se smeši masovan dolazak finansijskih društava – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Evrozoni se smeši masovan dolazak finansijskih društava

Evrozona zbog Brexita treba da bude spremna da primi masovni dolazak finansisijskih društava, saopštila je generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde.

“Ključno je preduzeti mere da sve bude spremno, u smislu regulative i nadzora, za masovan dolazak finansijskih kompanija koje će se preseliti iz sadašnjeg sedišta u kontinentalnu Evropu, i u Irsku”, rekla je Lagarde na konferenciji o evropskoj monetarnoj uniji.

Ona je to kazala u trenutku kada se hiljade firmi sve više boji propasti pregovora Velike Britanije i EU, i izlaska Britanije iz Unije bez sporazuma o ustupcima i prelaznom periodu.

Finansijski sektor već ima evropske pasoše koji omogućavaju firmama da nude usluge na celom kontinentu, iako su smeštene u Velikoj Britaniji. To više ne bi bilo moguće ako London napusti jedinstveno tržište, što je britanska Vlada obećala da će učiniti.

Velika Britanija želi da pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi uključivao i finansijske usluge, ključne za britansku ekonomiju i uticaj njenog kapitala, ali se Brisel za sada tome protivi.

Više banaka koje su simboli londonskog Sitija ranije je saopštilo da će biti primorane da izmeste određene aktivnosti i zaposlene koji uz njih idu, ali su odnedavno usvojile malo manje kataklizmičku retoriku.

Banka Engleske je ocenila da bi deset hiljada zaposlenih u sektoru finansijskih usluga moglo biti premešteno prvog dana Brexita. Kao znak velikih strahova finansijskog miljea, evropski bankarski regulator EBA je ukazao na manjak priprema finansijskih institucija za izlazak Velike Britanije iz EU, što će se desiti za manje od devet meseci, i od njih tražio da se pripreme i za Brexit bez sporazuma.

B92

Back to top button