Fudbalska groznica trese finansijski sektor: Banke previđaju pobednika Svetskog prvenstva – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Fudbalska groznica trese finansijski sektor: Banke previđaju pobednika Svetskog prvenstva

Fudbalska groznica trese i finansijski sektor.

Dok obični navijači pokušavaju predvideti pobjednika aktuelnog prvenstva u Rusiji na temelju instinkta i ranijih rezultata, banke i ugledne ekonomske škole to rade pomoću sofisticiranih alata za analizu tržišta. Razlog njihovog velikog angažmana oko predviđanja ovogodišnjih pobednika je dokazivanje da su upravo njihove metode analize najpouzdanije. Takođe, lekcije koje će finansijski stručnjaci naučiti pokušavajući da predvide pobednika u Rusiji, biće primenjene na pravila tržišta.

Tako su švajcarski UBS i nemačka Commerzbanka složni da će Nemačka uspešno obraniti naslov prvaka, Goldman Sachs veruje da će Brazil odneti pobedu, dok EA Sports smatra da će ova godina biti u znaku francuske trobojke. S njima svima se nimalo ne slaže holandski ING, koji je već javno istupio pruživši potporu španskoj Furiji.

Inovativne metode kalkulacija

Finansijski stručnjaci Goldman Sachsa simulirali su 1 milion potencijalnih ishoda ovogodišnjeg svetskog prvenstva kako bi statistički predvidjeli najizglednijeg pobednika. S druge strane, švajcarski UBS je koristio 18 stručnih analiza i 10.000 kompjuterskih simulacija, koje inače koristi za procenu trendova na tržištu akcija, da dođe do svog favorita, dok je EA Sport svog pobednika predvideo koristeći statistička pravila prethodnih svetskih prvenstava.

Za sada najinovativniji pristup analizi pobednika imala je viša ekonomska škola iz Tuluza, koja je svoje naučno istraživanje bazirala na analizi sličica iz Panini albuma fudbalskih prvenstava. Koristeći posebno osmišljen software koji može raspoznavati lica, za potrebe istraživanja su napravili bazu od preko 4.000 fudbalera koji su od 1970. godine učestvovali na svetskom prvenstvu. Njihove su izraze lica na sličicama su potom povezali s plasmanom njihove reprezentacije, čime su došli do zaključka kako je njihov izraz lica povezan s uspehom koji su postigli tokom prvenstva.

– Srećni igrači i sretne ekipe na Panini sličicama bili su izgledniji kandidat za osvajanje prvenstva od onih koji su na slikama bili tmurni, rekla je za Financial Times rukovodilac istraživanja Astrid Hopfensitz.

Paradoks sreće

Michael Mauboussin ekonomski je stručnjak ugledne njujorške škole Columbia Business School, koji je velik dio svog akademskog angažmana posvetio upravo poređenju sportskog i investicionog uspeha. U svojim pokušajima da pronađe povezanost između njih, posebno se angažovao na ovogodišnjem prvenstvu u Rusiji.

“Predviđanje tržišta jednako je nezahvalno kao i predviđanje rezultata fudbalskih utakmica zbog toga što je nemoguće proceniti do koje mere faktor sreće utiče na rezultat”, rekao je Mauboussin za Columbia Business School Finance.

Jedno od najvažnijih zaključaka njegovog višegodišnjeg istraživanja je fenomen paradoksa talenta. Naime, taj je paradoks predmet istraživanja mnogih stručnjaka koji pokušavaju da pronađu pravila i objašnjenja neuspeha željenog plasmana talentovanog sportiste te loših investicionih odluka iskusnih menadžera.

Fudbal je zbog svoje kompleksnosti posebno nezahvalan za predviđanje, jednoglasno smatraju ekonomski analitičari. Uz činjenicu da je potrebno predvideti spremnost 22 igrača dvije ekipe na terenu tokom više od 90 minuta trajanja utakmice, nemoguće je predvideti faktore poput ozleda, crvenih kartona ili slobodnih udaraca, koji nedvosmisleno mogu promeniti rezultat utakmice.

Čak i da se svi ti nepredvidivi scenariji izuzmu iz kalkulacije, elementarna matematika nalaže da 32 ekipe sa 736 raspoloživih fudbalera, u 58 utakmica tj. 5.394 minute, nudi preko milijardu kombinacija mogućih pobednika.

Matematika tako nalaže da je zasad najpouzdaniji fudbalski prognostičar bio hobotnica Paul.

Jutarnji.hr

Back to top button