Konačna verzija nagodbe na 3000 stranica: Ruskim bankama 47 %, Najthedu 12 % Agrokora – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Konačna verzija nagodbe na 3000 stranica: Ruskim bankama 47 %, Najthedu 12 % Agrokora

Pre predaje dokumenta sudiji Trgovačkog suda Nevenki Siladi Ristić privremeno dužničko veće glasaće u utorak ujutro o nacrtu nagodbe

Pre predaje dokumenta sudiji Trgovačkog suda Nevenki Siladi Ristić privremeno dužničko veće glasaće u utorak ujutro o nacrtu nagodbe, a očekuje se da će dokument dobiti jednoglasnu podršku većakoje se sastoji od dva predstavnika dobavljača, predstavnika Knighthead Capitala, Sberbanka te predstavnika domaćih banaka. Saznaje se da ruske državne banke u novom koncernu imaju gotovo 47 posto udelakojima su naplatili 1,4 milijarde evrakredita koje su Sberbank i VTB bank odobrili Agrokoru.

Sberbank ima nešto više od 39 posto imovine, a VTB ostatak. Vlasnicima obveznica potraživanja su osporena, pa će na sudu morati dokazivati pravo na naplatu ulaganja udelom u koncernu, ali je za njih reservisan paket deonica od 25 posto. Pritom se za Knighthead Capital rezervisalo oko 12 posto udela Agrokoru. Treća veća vlasnička grupa sastoji se od domaćih banaka koje će se naplatiti s gotovo 12 posto ukupnog kapitala u novoj vlasničkoj strukturi.

Dogovor s dobavljačima Zagrebačka banka i Splitska banka imaju najveće udele. Svoj će deo dobiti i dobavljači koji su se delimično naplatili kroz 505 miliona evra isplata tokom procesa izvanredne uprave pa im za 214 miliona evra preostalog duga ostaje oko četiri posto novog Agrokora. Oni imaju i poseban dogovor o tome da će im se tokom četiri godine poslovanja Agrokora isplatiti dodatnih 70 miliona evra graničnog duga u gotovini, ali to zavisi o uspješnosti poslovanja Konzuma, a tu je i dogovor kojim se garantuje plasman domaće robe na police Konzuma, Idee i Mercatora širom regije tokomidućih pet godina.

Uslov za isplatu duga je EBITDA Konzuma od 38,8 miliona evra. I Sberbank ima poseban dogovor po kojem će mu se isplatiti 60 miliona evra u četiri godine, zavisno o uspešnosti poslovanja celog Agrokora. Dodatno, Agrokor će od njih kupiti 18 posto Mercatora, a zauzvrat će dobiti 1,6 posto uključenih u ukupni udeo u Agrokoru.

Tags
Back to top button