Kako investitori zarađuju na iracionalnim finansijskim tržištima? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Kako investitori zarađuju na iracionalnim finansijskim tržištima?

Zaključak svega je da su finansijska tržišta nepredvidiva i da se ne treba baviti ulaganjem niti kratkoročnim trgovanjem, zar ne?

Svi koji su ulagali na finansijskim tržištima ili barem pratili kretanje cena deonica, valuta, zlata i sl., znaju da se tržište ponekad ponaša neobično. Na temelju jedne vesti cena se zna pomaknuti nekoliko posto na potpuno neočekivanu stranu, što može dovesti do dužeg čekanja na zaradu pri ulaganju. Ponekad izađe loša vest o npr. stopi nezaposlenosti u Francuskoj, a posledica bude jačanje japanskog jena, koji na prvi pogled nema veze s Evropom ili zbog trzavica između Trumpa i Kim Jong-una dođe do pada cene deonice BMW-a, koja na prvi pogled ne bi uopšte trebalo da reaguje na takvu vest.

Kako piše Admiral Markets, jedna takva situacija dogodila se prošle edelje. Evropska centralna banka je objavila informaciju da verovatno neće dizati kamatne stope do leta 2019. godine. Investitori na finansijskim tržištima su očito smatrali da će do podizanja doći na proleće iduće godine pa su ostali razočarani i počeli su masovno prodavati evre. Kurs EUR/USD je u četvrtak oslabio 2%, a u trenutku pisanja teksta na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1574, što 6,5% ispod razine od pre dva meseca.

Dakle, zbog toga što je ECB na samo nekoliko meseci odgodio podizanje kamatnih stopa, što eventualno može dovesti do toga da će referentna kamatna stopa dosegnuti 3% na leto 2021., a ne na proleće iste godine, mnogi investitori su odmah spremni rešiti se evropske valute po osetno nižoj ceni. Prije ili kasnije će na bazi suprotne vesti evro ojačati nekoliko posto i nadoknaditi svu izgubljenu vrednost.

Još jedan primer je velika volatilnost kretanja cene nafte. Naime, 2014. godine je cena po barelu iznosila preko 100$, da bi u samo dve godine pala na 27$ na bazi odluke OPEC-a o višoj proizvodnji. Kasnije su svi shvatili da se s rušenjem cene preteralo, stoga su investitori i špekulanti masovno počeli kupovati finansijske ugovore vezane za cenu nafte, čime su digli cenu crnog zlata na trenutnih 73$ po barelu.

Zaključak svega je da su finansijska tržišta nepredvidiva i da se ne treba baviti ulaganjem niti kratkoročnim trgovanjem, zar ne?

Zapravo, za sve koji žele ulagati na finansijskim tržištima, informacija da tržišta preteruju je fenomenalna vest! Upravo zbog te kratkoročne neefikasnosti, cene valuta na Forex tržištu, deonica, finansijskih ugovora na zlato, naftu i sl. su često ili previsoke ili preniske. Sve što treba napraviti je prepoznati takvu situaciju, uložiti novac i pričekati da se cena vrati na fer vrednost. Budući da cena pojedinih instrumenata ponekad bez opravdanog razloga poraste ili padne nekoliko desetina posto u kratkom periodu, kasnije se za podjednak postotak vrati nazad. Pri tome, svi iskusni investitori koji znaju prepoznati idealan trenutak za ulaganje mogu ostvariti profit od nekoliko desetina posto godišnje, a oni koji su spremni koristiti finansijsku polugu čak i više od toga.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutno kretanje kursa evra u odnosu na dolar još jedna takva situacija u kojoj je tržište kratkoročno preteralo. Investitori kao da su zaboravili da kamatne stope u SAD-u neće rasti u nedogled, a u Europi neće večno ostati na nuli. Onoga trena, kada kritična masa učesnika na tržištu shvati da bi moglo doći do promene, evro bi mogao značajno ojačati, a dolar značajno oslabiti sa sadašnjeg nivoa. Trend jačanja evra bi nakon toga mogao trajati do početka iduće recesije u Europi, koja za sad nije na vidiku, ali će pre ili kasnije sigurno doći.

 

Poslovni dnevnik

Back to top button