Privredne komore Zapadnog Balkana: Ukinite vize, dajte nam budućnost – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Privredne komore Zapadnog Balkana: Ukinite vize, dajte nam budućnost

Privrednici Zapadnog Balkana apelovali su na predstavnike vlasti u regionu da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način, kao i da se okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

“Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost”, zajednička je poruka predsednika privrednih komora Zapadnog Balkana vladama svojih zemalja, poslata sa sednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (Kif ZB6), asocijacije koja okuplja privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Privrednici traže hitno ukidanje svih poslovnih i ekonomskih barijera u regionu, posebno onih koji su poslednica loših političkih odnosa Beograda, Prištine i Sarajeva.

Od Vlada u Sarajevu i Prištini zatraženo je međusobno ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja.

Zatraženo je priznavanje registarskih tablica i osiguranja vozila koja onemogućuju potpunu slobodu kretanja i poslovanja što dovodi do nepotrebnih troškova u poslovanju privrede.

“Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su i jasnu poruku Evropskoj uniji da je nedopustiva dalja blokada uvođenja vizne liberalizacije za stanovnike Kosova. Sprečavanje građana i privrede da slobodno putuju u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim ljudskim i evropskim pravom. Privredne komore regiona podsećaju Brisel da je upravo vizna liberalizaca bila prekretnica i najveći zamajac ekonomskog razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Zajednički je ocenjeno i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlje regiona, koja je usvojena upravo na incijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija.

Tags
Back to top button