Italijani prebacuju novac na sigurno u inostranstvo – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Italijani prebacuju novac na sigurno u inostranstvo

Sve više Italijana novac prebacuje u inostranstvo, kao posledica sve jače evroskeptične politike i problematičnog italijanskog bankarskog sektora, piše Zidojče cajtung.

U dane formiranja nove vlade, građani i firme prebacili su oko milijardu evra sa svojih računa u inostranstvo, navodi list.

Informacije o takvim kretanjima kapitala u Evropi osigurava evropski platni sistem Target 2, koji se zasniva na računima nacionalnih centralnih banaka. Ovaj sistem registruje sve novčane tokove između 19 evropskih država.

Prema Dojče Bundesbanku krajem maja, imovina u sistemu Target 2 je masivno pala za 956 milijardi evra. Zahtevi su dostigli najviši nivo ikad.

Mesec ranije, bilo je oko 50 milijardi evra manje. Gabriel Felbermajer, predsednik Instituta za svetsku ekonomiju veruje kako razlog za to jedino može biti povlačenje iz južne Evrope.

Ipak, prema Zidojče cajtungu ovaj beg kapitala ne može se porediti sa zbivanjima u Grčkoj i problemima s bankama na Kipru u vreme krize evrozone, ali to pokazuje koliko je situacija napeta.

Tags
Back to top button