Guverner ECB-a Draghi odbacio ideju da se omogući izlaz iz evrozone insolventnim članicama – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Guverner ECB-a Draghi odbacio ideju da se omogući izlaz iz evrozone insolventnim članicama

Evro je neopoziv, poručio je na marginama skupa Evropske centralne banke (ECB) u Rigi guverner ECB-a Mario Draghi komentirajući ideje da se članicama Eurozone omogući izlazak iz iste po uzoru na proceduru izlaska iz EU.

Predlog procedure izlaska iz evrozone došao je iz Nemačke, gdje ga je formulisao i lansirao deo uglednih ekonomista.
– Evro je moćan, ljudi ga žele i nikome ne koristi priča o njegovoj opstojnosti – utvrdio je Draghi, osvrnuvši se istom prilikom i na najave iz Italije o napuštanju evrozone i bez pripadajuće procedure, odnosno uz kršenje pravila Evropske unije. Draghi je kazao da se o poteškoćama evrozone može razgovarati, ali, upozorio je, ne izvan pravila koje su na snazi.

– Moramo paziti da ne uništimo napredak koji je uz velika odricanja donela evrozona. Nekim članicama evrozone već duže vremena ide bolje, nekima je počelo ići bolje. Rasprava o upitnoj budućnosti evra može doneti samo štetu – zaključio je guverner Europske centralne banke.

Među nemačkim ekonomistima koji su se oglasili s idejom da EU utvrdi proceduru izlaska iz evrozone za članice koje to žele, su i bivši predsednik ‘IFO Instituta’ Hans-Werner Sinn i bivši član izvršnog odbora Europske centralne banke Jurgen Stark. Oni su reagovali na predlog francuskog predsednika Emanauela Macrona o jačanju evrozone, koji je naišao na podršku predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera.

Macronova inicijativa trebala je uticati na tok i zaključke velikog summita lidera Europske unije 28. i 29.juna ove godine u smeru koji je, smatraju nemački ekonomisti, pogrešan.
– Summit EU treba obvezati članice EU na pojačano restrukturiranje svojih ekonomija, a ne jačati pravila i obaveze unutar evrozone čime se povećava rizik za sve građane EU – smatraju nemački ekonomisti, zalažući se za rešenje koje bi insolventnim članicama evrozone omogućilo da izađu iz nje. Ukazuju na trenutne trendove u evrozoni koji dovode do ‘sve većeg pada plata, pogotovo mladih zaposlenih’.
Komentarišući sučeljavanje stavova Macrona i nemačkih ekonomista, ugledni Financial Times (FT) napominje kako je francuski predsednik svoju inicijativu objavio pre političke krize u Italiji. Događanja u Italiji, dodaje list, značajno su potkopala provedivost Macronovih zamisli.
– Diplomati u Bruxellesu veruju kako nemačka vlada, uključujući ministra finansija Olafa Scholza, preferira alternativni program reformi kojeg je iznela skupina severnih članica evrozone uključujući Holandiju i Irsku. Taj program naglašava odgovornost nacionalnih vlada za održavanje svojih javnih finansija, a Holandija posebno postavlja stroge uslove za dalju integraciju – navodi Financial Times.

Severne članice unije, prema FT-u, žele pre junskog summita EU vidjeti odlučne poteze italijanske Vlade na rešavanju loših kredita tamošnjih velikih banaka, kako bi se u okviru evrozone mogla preuzeti zajednička odgovornost za daljnju monetarnu politiku.

 

Novac.hr

Tags
Back to top button