Studija Svetske banke: Migracije ubrzavaju rast svetske ekonomije i smanjuju siromaštvo – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Studija Svetske banke: Migracije ubrzavaju rast svetske ekonomije i smanjuju siromaštvo

U novoj studiji Svetske banke ocenjuje se kako upravo migracije pridonose razvoju svetske ekonomije. Štaviše, baš zahvaljujući migracijama, upozoravaju u Svetskoj banci, milioni ljudi uspevaju se izvući iz siromaštva.

Glavni pokretač migracija su ogromne razlike u platama, koje postoje između razvijenih i nerazvijenih zemalja u svetu. Doseljenjem u novu zemlju svog privremenog ili trajnog boravka, imigranti često utrostručuju primanja u odnosu na ona koja su imali u matičnoj zemlji. Upravo ta finansijska korist presudna je ne samo za njihovo izvlačenje iz siromaštva, nego i u izlasku iz siromaštva njihovih širih porodica koje ostaju u matičnim zemljama, ističe se u novoj studiji Svetske banke pod nazivom “Kretanje prema prosperitetu: Globalne migracije i tržišta rada”.

S druge strane, od useljavanja deficitarne radne snage velike koristi imaju i nove domovine useljenika, koje time dolaze do potrebne radne snage, uglavnom za poslove koje njihovi radnici ne žele raditi ili za koje im jednostavno nedostaje radna snaga. Ne treba se stoga čuditi što upravo migranti pounjavaju rupe koje na tržištu rada postoje od IT sektora u Silicijskoj dolini u Kaliforniji pa do gradnje nebodera na Bliskom istoku.

Istraživanje pokazuje da su se migracijski tokovi poslednjih decenija ustalili, te da se nisu značajnije promenili u poslednjih pet decenija. Od 1960. pa do 2015. godine, na primer, udeo migranata u svetskom stanovništvu kreće se u rasponu od 2,5 do 3,5 posto. Od toga, oko 60 posto imigranata, od njih ukupno oko 250 miliona, odlazi u 10 zemalja koje najviše privlače imigrante. Vredi istaknuti i da gotovo dve trećine visoko obrazovanih imigranata odlazi u SAD, Kanadu, Australiju i Veliku Britaniju, pokazuje istraživanje Svetske banke.

“Broj međunarodnih migranata i dalje je prilično umeren, no miogranti često dolaze u valovima i grupišu se u istim mjestima i oko istih vrsta poslova”, ističe Shantayanan Devarajan, jedan od direktora u Svetskoj banci.

Uprkos tome, imigracija, uopšteno gledano, ostavlja negativne posledice na ekonomije država iz kojih dolaze imigranti. Problemi se javljaju i u zemljama u koje imigranti doseljavaju. Stoga se u studiji preporučuje da se imigracijska politika više uskladi s potrebama tržišta rada u zemljama primaocima imigranata. Na primer, ako zemlja ima veću potrebu za imigrantima koji bi obavljali sezonske radove, onda je potrebno razviti takve imigracijske programe, koji će podupirati njihov privremen boravak u zemlji primaocu, a obeshrabrivati njihov trajni ostanak. Preporučuje se i ukidanje imigracijskih kvota, koje bi trebalo zameniti više tržišno orijentiranim merama.

Tags
Back to top button