Guverner HNB-a otkrio šta će se dogoditi ako ne dođe do rešenja u Agrokoru – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Guverner HNB-a otkrio šta će se dogoditi ako ne dođe do rešenja u Agrokoru

Vujčić je na konferenciji Hrvatsko novčano tržište govorio o monetarnoj politici 2018. – 2019. i izazovima tržišta rada u uslovima demografskih promena i automatizacije rada.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u četvrtak da će bankarski sistem, čak i da ne dođe do bilo kakvog rešenja u Agrokoru, ostati stabilan, a banke dobro kapitalizovane.

“I u najgorem scenariju, čak i da ne dođe do bilo kakvog rešenja, da banke moraju otpisati sva potraživanja, da nazad dobiju nulu, bankarski sistem će ostati stabilan i banke će ostati dobro kapitalizovane,” rekao je Vujčić, odgovarajući na upit novinara na marginama znanstveno-stručne konferencije “Hrvatsko novčano tržište”.  On očekuje da će se ta nagodba ipak postići.

Na pitanje kako će se rasplesti situacija u Agrokoru s obzirom na nove okolnosti i hoće li se koncern moći dalje kreditirati, odgovorio je da kreditiranje zavisi pre svega od načina nagodbe. “Kratkoročno će se sigurno moći kreditirati, a dugoročno to ovisi o strukturi nagodbe. Mislim da ne bi trebali imati problema ni sa dugoročnim kreditiranjem”, rekao je, dodavši da su ustvari najveći poverenici Agrokora banke.

Na upit hoće li ostavka potpredsednice Vlade Martine Dalić bitno uticati na procese u Agrokoru, Vujčić je rekao da sudionici procesa – povereničko veće i vanredni poverenik – kažu da neće. Ocenio je da to generalno na ekonomiju nema značajne učinke.

“Naša je procena bila da je u 2017. uticaj onoga što se dogodilo u Agrokoru bio otprilike 0,2 do 0,3 posto manji BDP nego što bi bio da se to nije dogodilo, pre svega zbog toga jer su stale investicije, ne samo Agrokora, nego svih povezanih predduzeća koja su došla u probleme”, kazao je.

Taj učinak u ovoj godini mogao bi biti oko 0,2 posto BDP-a, prvenstveno zbog investicija, procenjuje.  Dodao je i da će u trenutku kada dođe do promene vlasništva početi restrukturiranje kompanije, koje bi moglo imati posledice i na tržište rada. A ukoliko se nagodba postigne, ako dođe do zamene duga za udjeo u firmi, Vujčić smatra da će biti i investitora.

Na pitanje je li zainteresiran za još jedan mandat, guverner HNB-a je rekao da će to reći onome tko će ga pitati, ako će ga pitati.

Odgovarajući na upit što je postignuto za njegova mandata, rekao je da je održavana politika stabilnog kursa, što je u Hrvatskoj ključna stvar, i tako će nastaviti i u budućnosti. Kao drugo, naveo je bitno povećanje rezervacija bankama. “Od 2013. smo počeli snažno povećavati bankovne rezervacije, ono što banke moraju izdvajati po lošim plasmanima, i to je dovelo do toga da su bilansi banaka u velikoj meri iščišćeni, kao i do toga da ovo što se dogodilo s Agrokorom nije bitno povećalo nivo loših kredita”, izjavio je. Kao treće, naveo je da su banke zaštićene od Agrokora “tako da sada kada se Agrokor urušio, banke nisu ugrožene”.

 

Izvor: Poslovni dnevnik

Tags
Back to top button