Završili ste fakultet, našli posao i kupili stan, ali da li ste finansijski odrasla osoba? – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Završili ste fakultet, našli posao i kupili stan, ali da li ste finansijski odrasla osoba?

Možda ste odselili od roditelja, zaposlili se i sami vodite računa o porezima, no jeste li finansijski odrasla osoba?

Odgovorno raspolaganje novcem ne odnosi se na godine i nije uklesano u kamenu. Market Watch piše kako finansijski odrasle osobe štede, kupuju promišljeno, žive nogama čvrsto na zemlji i znaju kada treba tražiti pomoć. Takve navike je dobro razviti što pre, bilo bi super da bar neke imate već po završetku fakulteta.

“Najodrasliji” finansijski potez koji možete napraviti je početi štedeti, tačnije baš svaki mesec staviti nešto sa strane. Novcem ćete doći do onoga što želite: sigurnosti i slobode. Kada svaki mesec uštedite nešto nakon što platite fiksne troškove, proaktivno radite na dobrobiti svoje budućnosti.

Ako vas ideja izdvajanja od svake plate izbezumljuje, počnite o tom novcu razmišljati kao o gotovini koja je tu kada će vam zatrebati. Ako kojim slučajem ostanete bez posla ta će vas štednja spasiti, a imat ćete i mogućnost promene života, recimo selidbe u potpuno novi grad.

 Finansijski odrasle osobe paze na svaku potrošenu kunu i dobro promisle pre nego nešto kupe neku stvar. Dobro plaćen posao nakon fakulteta gde ste većinu vremena živeli na hrani iz menze i jeftinoj testenini, mnoge toliko zanese da počnu besomučno trošiti novac. Finansijska planerka Therese Nicklas savetuje kako pre svake kupnje, pogotovo veće, razmislimo treba li nam stvarno ta stvar ili samo želimo skrenuti pažnju s nekih problema ili se, možda, želimo dokazati prijateljima?

Nicklas savetuje da sledite pravilo 50/30/20 kada je riječ o vašoj plati. Pola plaće otići će vam na troškove koje ne možete izbjeći, poput stanarine, računa i hrane, 20 posto stavite u štednju ili otplatite dugove, a s 30 posto radite što želite. Odrasli ste kada vam nije problem odreći se 30 posto kada računi i štednja to zahtevaju.

Dobar pokazatelj da ste finansijski odrasli je i iskreno upravljanje novcem. To znači da ste svesni iznosa koji u svakom trenutku imate na računu i ne bežite od stvarnosti. Vodite računa o kreditima, dugovanjima i imajte na umu da što duže odgađate njihovo plaćanje, oni će u većini slučajeva biti sve veći. Dobro se raspitajte o iznosu novca koji vaš poslodavac uplaćuje u mirovinsko kako biste znali koliko godina trebate raditi za pristojnu starost.

No, financijski odrasle osobe znaju kada stati na loptu i priznati da trebaju pomoć. Ne rađamo se sa znanjem o svemu i lako je skrenuti na krivi put, pogotovo kada je o novcu reč. Iako su uvijek bili tu kada vam treba savet, vaši roditelji možda nisu prava adresa za savet kada je reč o finansijama. Vrlo verovatno su prošli celi život s puno manje nego vi i neće razumeti kako vam nije dovoljno novca. Pronađite finansijskog savetnika koji će vam dati kvalitetne dugoročne savjete za štednju. Nema ništa odraslije od priznavanja problema i traženja stručne pomoći.

 

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button