Raste cena zlata – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Raste cena zlata

Cene zlata očekivano su u dobrom ritmu s obzirom na sve veće geopolitičke napetosti oko Irana te trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Frank Holmes, direktor US Global Investors, izjavio je u intervjuu za Bloomberg kako je vrlo verovatno da će cena zlata do kraja ove godine dostići 1500 dolara za uncu, što je u odnosu na sadašnju cenu od oko 1330 dolara porast od gotovo petnaest posto. On tu svoju tvrdnju potkrepljuje procenom kako je službena inflacija znatno podcenjena, te da se kreće u rasponu od 5 do 10 posto godišnje u zavisnosti od metode obračuna koja se primenjuje, a službeno se koristila 80-tih i 90-tih godina.

Inflacija prema tvrdnjama američke kancelarije za statistiku trenutno iznosi samo 2,7 posto, na osnovu novog načina obračuna. Premda se američka vlada na čelu s Donaldom Trumpom deklarativno zalaže za politiku jakog dolara, tržišni pokazatelji ukazuju kako je srednjoročni trend vrednosti dolara u padu, što se takođe može povoljno odraziti na cenu žutog metala.

Istovremeno, na rast cene zlata zacelo će uticati i odluka kineske vlade o početku trgovanja naftom za lokalnu kinesku valutu juan, što će negativno uticati na potražnju američkog dolara u Kini. Naftom se naime do sada u pravilu trgovalo isključivo u američkim dolarima, a to se sada na Dalekom Istoku mijenja.

Tags
Back to top button