EU pomaže BiH sa 50 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU pomaže BiH sa 50 miliona evra

Evropska unija razmatra dva načina pružanja pomoći BiH koja uključuju brzu podršku u osiguravanju nabavke medicinske opreme u vrednosti do 7 miliona evra, kao i srednjoročno prilagođavanje i primenu podrške EU u iznosu do 50 miliona evra za programe ekonomskog razvoja.

“Evropska unija je i u prošlosti bila uz Bosnu i Hercegovinu, kao što je to bio slučaj sa našom pomoći za oporavak od posledica poplava u 2014. godini. Hitne mere koje trenutno poduzimamo su vezane za prioritetnu medicinsku opremu, oko čega smo u kontaktu sa UNDP-om i Svetskom zdravstvenom organizacijom. To uključuje zalihe za bolnice i sl. Takođe radimo na oslobađanju sredstava u vrednosti do pet miliona evra za istu ovu namenu, a koja bi bila dostupna kasnije, nakon što BiH potpiše finansijski sporazum IPA 2020”, rekao je ambasador EU u BiH Johann Sattler.

U saradnji sa partnerima, EU takođe radi na prilagođavanju tekućih i planiranih programa/projekata ekonomskog razvoja (kao što su programi podrške biznisima, poljoprivredi te malim i srednjim preduzećima) kako bi doprineli ublažavanju posledica virusa COVID-19 po ekonomiju BiH.

Tags
Back to top button