AIK banka uvećala akcijski kapital u Gorenjskoj banci – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

AIK banka uvećala akcijski kapital u Gorenjskoj banci

AIK banka poslednjih dana je povećala vlasništvo u Gorenjskoj banci sa 20% na 40%, nezvanično saznaje ljubljanski Dnevnik.

Javni izvori još nisu dostupni, ali navodno su Miodragu Kostiću, vlasniku AIK banke, akcije prodali Kompanija za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), Triglav i Petrol.

Sava, kao što je poznato, svoje akcije nije prodala AIK banci. Kako AIK banka do 30. aprila nije dobila saglasnost regulatornih tela za preuzimanje Gorenjske banke, Upravni odbor Save poručio je kako nema saglasnost za prodaju 37,7% udela u Gorenjskoj banci.

Naime, akcionari holdinga Sava bili su dali  AIK banci dodatno vreme do kraja aprila da obezbedi saglasnost Narodne banke Srbije (NBS) za preuzimanje ove slovenačke banke. Sava, koja je najveći akcionar Gorenjske banke, još je u decembru prošle godine donela odluku da 37,7% akcija Gorenjske proda AIK-u, ali je NBS u januaru povukao ranije odobrenu saglasnost za preuzimanje zbog “nepravilnosti u poslovanju” AIK-a. Tada je AIK banka, sa 20,99% udela bila drugi najveći pojedinačni vlasnik Gorenjske banke, ponudila je 298 evra po akciji, vrednujući banku oko 115 miliona evra.

Skupština kompanije – većinski vlasnici su: Slovenački državni holding, Kad i fond York – tražila je da AIK banka dobije saglasnost Banke Slovenije, Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke. Prema nezvaničnim informacijama AIK banka je zeleno svetlo dobila u Srbiji, ali ne i u Sloveniji.

Izvor: dnevnik.sl

Tags
Back to top button