Srbija pregovara sa MMF-om o novom programu – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Srbija pregovara sa MMF-om o novom programu

Predstavnici Srbije i članovi tima Međunarodnog monetarnog fonda nastaviće u ponedeljak 7. maja u Beogradu razgovore započete u martu o novom, nefinansijskom programu saradnje, u Kancelariji MMF-a u srpskoj prestonici i u Narodnoj banci Srbije.

Nova runda razgovora počinje u okolnostima rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije od 4,5 odsto u prvom kvartalu, procene Evropske komisije da Srbiju ove godine očekuje najveća privredna ekspanzija u deceniji, ali i jasne potrebe dovršenja ekonomskih reformi, pre svega u javnom sektoru.

Na čelu misije MMF-a će, kako je rečeno Tanjugu u Kancelariji Fonda u Beogradu, kao i do sada biti Džejms Ruf.

Nakon uspešnog završetka trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om u februaru ove godine, vlasti Srbije su pokazale interesovanje za nastavak saradnje sa Fondom, ali u drugačijoj formi.

Novi aranžman bi bio nefinansijski i podržan Instrumentom za koordinaciju politike koji je MMF nedavno uveo u cilju obezbeđivanja okvira za pružanje saveta u vezi sa politikom i praćenjem u zemljama kojima nije potrebna finansijska podrška Fonda.

Odbor direktora MMF-a je u izveštaju o osmoj reviziji aranžmana krajem prošle godine istakao da je Srbija ostvarila značajan napredak u sprovođenju strukturnih reformi, ojačala potencijal privrednog rasta, što je uticalo na smanjenje fiskalnih rizika i otvaranje radnih mesta, da je zadržala inflaciju pod čvrstom kontrolom i ojačala svoj bankarski sektor, koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži ekonomsku aktivnost.

Iz MMF-a su, međutim, ukazali da je još dosta toga ostalo da se uradi kada su u pitanju preostala preduzeća u većinskom državnom vlasništvu kako bi se unapredio način njihovog upravljanja, investiranja i ojačali administrativni kapaciteti. U tom kontekstu su sugerisali nastavak poreskih reformi i otklanjanje neizvesnosti u sistemu sudstva, čime bi se dodatno podstakla poslovna aktivnost.

Tags
Back to top button