“Apple” vraća deoničarima 113 milijardi dolara – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

“Apple” vraća deoničarima 113 milijardi dolara

“Apple”-ove deoničare od broja prodanih iPhonea mnogo je više zanimao podatak o povratu gotovo 250 milijardi dolara gotovine na kojima kompanija već godinama sedi.

 Kako prenose inostrani mediji, tehnološki gigant u utorak je u sklopu objave tromesečnog izveštaja najavio otkup deonica vredan stotinu milijardi dolara i 16 odsto višu dividendu od 13 milijardi dolara. Radi se o do sada najvećem povraćaju dobiti deoničarima u istoriji kompanije.

“Financial Times” primećuje da za razliku od ranijih najava povraćaja dobiti deoničarima kompanija ovoga puta nije navela konkretne rokove. Iz “Apple”-a su tek naveli da nameravaju stavku neto gotovine, koja je krajem marta pala na 145 milijardi dolara, istopiti na nulu tokom vremena. “Današnja objava prvi je korak u tom smeru”, kazao je finansijski direktor kompanije Luca Maestri.

Treba podsetiti da je “Apple” započeo s povraćajem akumulirane gotovine deoničarima 2012. godine i od tada je godišnje na otkup deonica izdvajao između 30 i 50 milijardi dolara.

Svake godine je i povećavao iznos isplaćene dividende. Prema proceni Genea Munstera, osnivača kompanije rizičnog kapitala Loup Ventures, godišnji povraćaj od 60 milijardi dolara rezultirao bi samo po toj osnovi rastom cene deonice za sedam odsto, navodi CNBC. Međutim, “Apple”-ova deonica već za ovu godinu pokazuje prilično solidan izveštaj. U sredu je početkom trgovanja ojačala dodatnih tri odsto iznad 174 dolara. Tokom ove godine u plusu je 2,8 odsto dok indeks Dow Jones, za ilustraciju, beleži istovetni minus.

Što se tiče poslovnih rezultata, “Apple” je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 odsto veće nego godinu dana ranije, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosečne cene iPhonea. Naime, prosečna cena prodatog iPhonea porasla je na 728 dolara, što je 10 odsto više nego godinu dana ranije. Taj rast pripisuje se uticaju prodaje iPhone X modela, najskupljeg modela tog pametnog telefona.

Prema poslovnom izveštaju, dobit “Apple”-a iznosila je 13,8 milijardi dolara, što je 25 odsto više nego godinu dana ranije. U proteklom kvartalu prodano je 52,2 miliona iPhonea, što je tri odsto više nego godinu dana prije. Cijena dionica Applea tjednima je bila pod pritiskom investitora zbog špekulacija da je potražnja za tim pametnim telefonom oslabila.

 

Izvor: Ekonomski Online

Tags
Back to top button