Kamate prepolovljene, rate produžene – Bankar.rs
KreditiSVE VESTI

Kamate prepolovljene, rate produžene

Gotovinski i refinansirajući krediti mogu da se uzmu po kamati od šest i sedam odsto.

“Kad se samo setim da sam prvi kredit, koji sam uzela 2004. godine, otplatila po kamati od 12 odsto godišnje. I to u evrima. A sada su kamate ispod deset odsto godišnje. I to u dinarima. Onda mi je rata „skakala” zbog kursa svakog meseca, a kod sadašnjeg kredita nije se promenila od prošle godine kad sam ga uzela. Neće se menjati ni sledeće tri godine. Nego, provociraju me ova stalna sniženja kamata pa razmišljam da postojeći zajam refinansiram. Produžim otplatu i dobijem dodatni keš.”

Ovako nam je nedavno jedna čitateljka predstavila svoju kreditnu istoriju kada nas je pozvala da pita da li znamo u kojoj banci je za gotovinske i refinansirajuće zajmove kamata najniža. Kroz njenu istoriju zaduživanja podsetila nas je i na vreme kada kredita nije ni bilo bez depozita od čak trećine vrednosti zajma, a sada ni toga nema.

Kamate kod nas nikada nisu bile ovako niske, a od kako je Narodna banka Srbije (NBS) u aprilu oborila svoju referentnu kamatu na tri odsto, što je sada osnovna cena novca u Srbiji, bankama je praktično poslat signal da kamate mogu još da idu nadole. Trenutno, gotovinski i refinansirajući krediti mogu da se uzmu po kamati od šest i sedam odsto, mada ima banaka kod kojih je kamata i dalje oko deset odsto pa se tako potraga za najisplativijim zajmom i te kako isplati. Drugim rečima, prošla su vremena kada su kamate u svim bankama bile identične. Banke su sada visokolikvidne, bore se za klijente, a oni od toga najzad imaju koristi.

 

Izvor: Politika

Tags
Back to top button