Norveška – prvo bezgotovinsko društvo u svetu – Bankar.rs
Platne karticeSVE VESTI

Norveška – prvo bezgotovinsko društvo u svetu

Iako je izgledalo da će to biti Švedska, koja je prošle godine najavila potpuno ukidanje gotovog novca 2023. godine, po svemu sudeći Norveška će biti prvo bezgotovinsko društvo.

 I pored toga što im sve novodizajnirane novčanice od 2014. godine nisu ušle u opticaj (one od 500 i 1.000 kruna ulaze ove i sledeće godine), Norvežani već mogu živeti bez novca u izvornom obliku.

Norveška je, praktično, prvo bezgotovinsko društvo u svetu, objavio je u Londonu na konferenciji City Weeka Džon Nikolsen, za kojeg Business Insider piše da je jedan od najstarijih donosioca ekonomskih odluka u toj bogatoj evropskoj državi.

“Nivo korištenja gotovine u transakcijama kod nas je već toliko nizak da možemo smatrati da smo nacija u kojoj je keš suvišan”, objasnio je Nikolsen, tvrdeći da se koristi manje od 3 odsto novčanica i da na plaćanje njima ne otpada ni 10 odsto svih transakcija u Norveškoj, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Tamo je uobičajeno da se i kafa, koja košta 30-45 NOK što je 3 do 4,6 evra plaća karticom, tj. elektronskim putem.

“Nema to veze sa merama centralne banke, koja podstiče elektronsko nauštrb klasičnog plaćanja papirnim novcem, već je odraz želja svih, koji novac koriste svakodnevno, a to su svi potrošači”, napominje ekonomista.

Prema njegovim rečima, gotovinu ne žele ‘likvidirati’, već će ona postepeno sama ‘nestati’ zbog rasta broja alternativnih transakcija. I susedne Švedska i Finska sve više smanjuju upotrebu papirnog novca, pa ugledni Nikolsen zaključuje da bi on mogao potpuno iščeznuti u celom svetu u narednoj deceniji.

 

Ekonomski.net

Tags
Back to top button