I Teheran izbacuje dolar – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

I Teheran izbacuje dolar

Teheran je najavio da će početi sa obavljanjem deviznih transakcija u evrima, a ne u dolarima. To je dio dugogodišnjih napora zemlje za smanjenje oslanjanja na američku valutu, a zbog produbljivanja jaza s Vašingtonom.

Guverner Centralne banke Irana (CBI) Valiolah Seif rekao je da je vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei pozdravio njegov predlog zamene dolara evrom u spoljnoj trgovini, jer “dolaru danas nije mesto u našim transakcijama”, prenosi Raša tudej.

Nova politika će podsticati državna tela i kompanije povezane s državom da u svojim transakcijama povećaju korišćenje evra na račun američke valute.

Francuska će kasnije ove godine početi da nudi iranskim kupcima njenih proizvoda kredite denominirane u evrima kako bi svoju trgovinu zadržala van dometa američkih sankcija, izjavio je šef državne francuske investicione banke Bpifrance.

U sklopu trgovinskog embarga SAD, američkim bankama je zabranjeno poslovanje sa Iranom.

Teheran je najavio prošlog meseca da narudžbine trgovaca za nabavku robe iskazane u američkoj valuti više neće moći da prođu kroz uvoznu proceduru, a ova mera, koja je usledila na zvanični zahtev Centralne banke Irana, namenjena je rešavanju problema fluktuacija tržišnog kursa američkog dolara.

Iranska valuta rijal je izgubila gotovo polovinu svoje vrednosti na slobodnom tržištu od septembra prošle godine, spustivši se na rekordni minimum od oko 60.000 rijala za jedan dolar, pre nego što su vlasti uvele fiksni kurs od 42.000 rijala prema dolaru i upozorile Irance da će plaćati kazne ukoliko koriste drugi kurs.

B92

Tags
Back to top button