Da li će Tabaković ostati na mestu guvernerke NBS-a? – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Da li će Tabaković ostati na mestu guvernerke NBS-a?

Jorgovanki Tabaković, guvernerki Narodne banke Srbije, za tri i po meseca ističe mandat, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko to bude želela, ona ostati na toj funkciji.

Pitali smo Tabakovićevu ima li želju da ostane na najplaćenijoj poziciji u javnom sektoru?

U avgustu će biti šest godina otkako je nekadašnja funkcionerka SNS preuzela dužnost prvog čoveka Narodne banke Srbije. Tada ju je na mesto guvernerke predložio Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik Srbije, a sada joj isto nudi i Aleksandar Vučić, aktuelni šef države, koji je rekao da u njenom sektoru “stvari stoje bolje nego ikad”.

– Imamo jak dinar, radimo zajedno na makroekonomskoj stabilnosti, fiskalnoj konsolidaciji i imamo veoma dobre rezultate. Ako ona želi da ostane, ostaće – naveo je Vučić.

Sudeći po odgovoru koji je Tabakovićeva dostavila “Blicu”, ona će posao guvernera obavljati i u narednih šest godina. Kako navodi, to je za nju trajan izazov.

Plata od pola miliona dinara mesečno

Jorgovanka Tabaković obavlja možda i najodgovorniju funkciju u zemlji, ali shodno tome, i njena mesečna plata najveća je u javnom sektoru. Sudeći po podacima objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, ona mesečno zarađuje 535.323 dinara.

Njena plata bila je neretko predmet debata u javnosti, a o tome se svojevremeno i sama izjašnjavala.

Nekadašnja funkcionerka SNS došla je na mesto prvog čoveka NBS nakon promene vlasti, 6. avgusta 2012. godine, a na dužnost je stupila dva dana kasnije.

Ona je izabrana nakon što je njen prethodnik Dejan Šoškić podneo ostavku na funkciju guvernera.

 

Izvor: Blic

Tags
Back to top button