SoŽe biznis klub: Digitalizacija šansa za domaće preduzetništvo – Bankar.rs
INOVACIJESLIDERSVE VESTI

SoŽe biznis klub: Digitalizacija šansa za domaće preduzetništvo

Digitalna transformacija je šansa za domaće preduzetništvo da ojača svoju konkurentnost jer, zahvaljujući digitalnoj infrastrukturi, svaki biznis ima šansu da osvoji globalno tržište, saglasni su učesnici panel diskusije „Digitalizacija – gde sam tu ja?“ održanog u Novom Sadu, u okviru SoŽe (SoGe) biznis kluba koji organizuje Sosijete ženeral banka.

Glavni preduslov da Srbija uhvati još odlučniji korak sa tokovima četvrte industrijske revolucije je edukacija menadžera u kompanijama da prepoznaju globalne trendove digitalizacije, ulaganje u obrazovanje mladih i osposobljavanje kadrova za nova zanimanja, kao i ohrabrivanje korisnika da sa više poverenja koriste onlajn usluge.

Digitalizacija je u velikoj meri uticala na tradicionalno bankrastvo koje je, prema potrebama korisnika finansijskih usluga, veliki deo svojih usluga ponudilo preko mobilnih i veb aplikacija.

„Uspeli smo da u banci pokrenemo inovativni talas i prvi predstavimo onlajn ekspozituru u Srbiji, a potom i niz proizvoda i usluga osmišljenih u saradnji sa startap zajednicom, koji korisnicima omogućavaju da uz nekoliko klikova koriste pojedine bankarske proizvode i usluge“, istakao je Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke.

Iako je finansijski sektor pred stalnim izazovima fintek industrije, Pitić je rekao da je Sosijete ženeral banka među liderima u digitalnim uslugama na domaćem tržištu, jer kroz saradnju sa fintek startap kompanijama prepoznaje šansu da razvija nove proizvode i usluge koji u realnom vremenu odgovaraju na potrebe klijenata.

FOTO: PROMO

Biosens institut fokusiran je na digitalizaciju poljoprivrede i osnovao je digitalnu farmu koja je proteklog meseca otvorena u selu Krivaja.

„Pokrenuli smo i digitalnu platformu Agrosens koja omogućava poljoprivrednicima da besplatno dobiju satelitske podatke o parcelama, obrađene tako da pokazuju posebne indekse od značaja za poljoprivredu, kao i vrlo precizne meteo podatke“, objasnila je Bengin Crnojević.

Siniša Žarin, vlasnik kompanije Manual Co. rekao je da je ta kompanija uložila oko 60.000 dolara u softver „Džemini“ koji je korisnički orjentisan i precizno meri kvalitet kože za dalju proizvodnju.

Učesnici panel diskusije zaključili su da digitalizacija počinje sa promenama navika kako menadžmenta kompanija, tako i korisnika krajnjih usluga koji su spremni da prihvate, primene, pa čak i predvide buduće trendove u biznisu.

SoŽe biznis klub je tradicionalni skup u organizaciji Sosijete ženeral banke na kome analitičari, privrednici i stručnjaci različitih profila razgovaraju o mogućnostima za unapređenje domaće privrede i preduzetništva.

Tags
Back to top button