Podržano 46 preduzeća kroz programe podrške inovacijama – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Podržano 46 preduzeća kroz programe podrške inovacijama

Kroz programe podrške inovacijama u poslednjem ciklusu za podnošenje predloga projekata podržano je 46 preduzeća sa 5,6 miliona evra, saopštio je Fond za inovaciju delatnost.

Program ranog razvoja i Program saradnje nauke ovim preduzećima će omogućiti razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju. Interesovanje za dodelu bespovratnih sredstava fonda, kako se napominje, stalno raste.

Za Program ranog razvoja i Program saradnje nauke podneto je više od 280 prijava inovativih projekata, a priliku za konkurisanje imali su i neformalini timovi. Od strane timova podneto je više od 130 prijava, a finansiranje je odobreno za ukupno njih 18.

Najveći broj odobrenih projekata došlo je od strane timova i predizeća iz Beograda, Novog Sada, Čačka, a najzastupljenije oblasti projekata su informaciono-komunikacione tehnologije, prirodne nauka i mašinstvo.

Za finansiranje su odabrani oni projekti koji imaju sposoban tim, inovativni potencijal, održivu konkurentsku prednost i jasne razvojne planove, kao i dovoljno kvaliteta da se takmiče na međunarodnom tržištu.

Odabrana preduzeća sa inovativnim projektima imaju zadatak i da odgovore na očekivanje da su nauka i inovacije ključni činilac konkurentnosti i održivog razvoja.

Program saradnje nauke i privrede, kako je naglašeno, govori o tome da su zajednički projekti istraživača i privrednika u Srbiji ne samo mogući nego i da su potencijalno nepresušan izvor dodate vrednosti za društvo u celini.

Prema poslednjem izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija (European Innovation Scoreboard), Srbija je ostvarila značajan rast od skoro 30 odsto u poslednje tri godine u oblasti inovacija.

BiF.RS

Tags
Back to top button