Kraj za Deripasku: Rusal isključen sa globalnih berzi – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Kraj za Deripasku: Rusal isključen sa globalnih berzi

Međunarodne finansijske grupe poduzele su u sredu mere kako bi se distancirale od deonica, obveznica i metala ruskog aluminijskog diva Rusala nakon što su mu Sjedinjene Države uvele sankcije.

Američko ministarstvo finansija najavilo je 6. aprila sankcije protiv sedam ruskih oligarha i 12 kompanija u njihovom vlasništvu odnosno pod njihovom kontrolom, uz obrazloženje da profitiraju od “malignih aktivnosti” ruske države širom sveta.

Grupa ruskih biznismena uključuje, između ostalog, Olega Deripasku i njegov Rusal, čije su deonice uvrštene u kotaciju berze u Hong Kongu,.

Deonice United Company Rusala, koji spada među najveće proizvođače aluminijuma u svetu, biće izbrisane iz globalnih deoničkih i obvezničkih indeksa a najavljena i zabrana trgovanja njegovim metalom na Londonskoj berzi metala (LME) i u berzovnoj grupi CME.

Tako je FTSE najavio brisanje Rusala i En Groupa iz svojih deoničkih indeksa na otvaranju tržišta počevši od 13. april.

Bloombergovi korisnici u Evropi izjavili su za Reuters da Bloomberg više ne prikazuje cene dionica Rusala, En Groupa i švajcarskog proizvođača pumpi Sulzera, koji su na popisu sankcija. U Bloombergu nisu želeli da komentarišu tu informaciju.

U sredu je Tradeweb, koji spada među najveće platforme za trgovanje obveznicama u svetu i u većinskom je vlasništvu Thomson Reuters Corpa, objavio da više ne prikazuje cene Rusalovih obveznica.

“Obveznice su uklonjene s platforme”, kazala je glasnogovornica Tradeweba.

Iz američke investicione banke JPMorgan izvestili su da će 30. aprila isključiti Rusal iz grupe indeksa koji sadrže korporativne obveznice kompanija iz tranzicionih zemalja CEMBI.

Rusalovi aluminijski brendovi isključeni su ujedno iz LME-a, najvećeg tržišta industrijskih metala u svetu, te iz američke berze Comes čiji je CME vlasnik.

Američki CME opozvao je 10. aprila odobrenje za isporuke Rusalovog metala prema CME-ovim terminskim ugovorima, pokazuje obaveštenje na njihovoj internet stranici.

Trgovinska kuća Glencore, prodavač Rusalova metala, namerava objaviti force majeure za dio isporuka aluminijuma, izjavio je za Reuters neimenovani upućeni izvor.

SEEbiz

Tags
Back to top button