Hakeri ukrali 100 miliona dolara u kriptovalutama – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Hakeri ukrali 100 miliona dolara u kriptovalutama

Evropska policijska agencija, Europol, saopštila je juče da je učestvovala u hapšenju 10 hakera osumnjičenih da su ukrali 100 miliona dolara kriptovalute u hakerskim napadima zamene SIM kartica (SIM-swapping) koji su omogućili osumnjičenima da dobiju pristup telefonima žrtava.

„Na meti napada ove kriminalne grupe bile su hiljade žrtava tokom 2020. godine, uključujući slavne internet influensere, sportiste, muzičare i njihove porodice“, navodi se u saopštenju agencije.

Hapšenja su sprovedena nakon istrage u saradnji sa Britanijom, SAD, Belgijom, Maltom i Kanadom, saopštio je Europol.

U napadima zamene SIM kartica, hakeri obično prevare telekomunikacionu kompaniju da deaktivira SIM karticu korisnika i prebaci funkcije na karticu koju kontrolišu hakeri.

„To je omogućilo hakerima da ukradu novac, kriptovalute i lične podatke, uključujući i kontakte sinhronizovane sa onlajn nalozima“, naveo je Europol.

„Takođe su hakovali naloge na društevnim mrežama kako bi objavljivali sadržaje i slali poruke predstavljajući se kao žrtve“.

Europol nije identifikovao žrtve niti saopštio gde su se dogodila hapšenja. Upućen je savet javnosti da ne koristi usluge koje upotrebljavaju tekstualne poruke za logovanje na onlajn naloge, jer to olakšava ovakvu vrstu napada. Jedna od najpoznatijih žrtava napada zamenom SIM kartice u prošlosti je izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi 2019. godine, podseća britanska agencija.

Tags
Back to top button