Atraktivne teme i paneli 9. Sarajevo Business Foruma – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Atraktivne teme i paneli 9. Sarajevo Business Foruma

Sarajevo Business Forum, koji se ove godine održava 25. i 26. aprila, ponudiće brojne atraktivne teme za poslovne ljude iz regiona i potencijalne investitore iz različitih delova svijeta, čiji se dolazak očekuje na najznačajniju poslovno-investicijsku konferenciju u regiji.

Tokom oba dana Foruma govoriće se o evropskim integracijama i stvaranju pogodnije poslovne klime za saradnju država regiona sa Evropskom unijom, najznačajnijim trgovinskim partnerom kompanija zemalja Jugoistočne Evrope. Na pitanja kako ojačati regionalnu industriju i biti ravnopravan partner Evropskoj uniji odgovore će ponuditi čelni ljudi uspešnih regionalnih i svetskih kompanija, predstavnici institucija koje rade na osnaživanju ekonomija evropskih zemalja, predstavnici privrednih komora, državnici i predstavnici vlada zemalja članica EU i onih koji su u tom procesu.

Povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope sa ostatkom sveta i uspostavljanje infrastrukture koja će olakšati građenje ekonomskih i drugih veza, jedna je od tema o kojoj će sa regionalnim zvaničnicima i privrednicima razgovarati gosti i učesnici iz Bahreina, Omana, Saudijske Arabije, Turske i drugih zemalja, kao i predstavnici zemalja članica EU. Posebna pažnja će biti  posvećena i ženskom preduzetništvu i nužnosti njegove promocije i osnaživanja u zemljama regiona tokom tematskog okruglog stola, koji će biti održan prvi dan Foruma.

O potencijalima investiranja u projekte na polju turizma, privredne grane koja u zemljama regije beleži visoke procente rasta i kojoj se predviđa snažna ekspanzija i u budućnosti, govoriće se tokom drugog dana Foruma. Učesnici panela će razgovarati o razvoju turističke infrastrukture i mogućnostima saradnje i zajedničkog nastupa zemalja regiona u cilju što efikasnijeg predstavljanja i iskorištavanja turističkih potencijala cele regije.

Organizatori Foruma će ustupiti prostor i za aktueliziranje tema iz oblasti informacionih tehnologija, digitalne ekonomije i uopšteno digitalne transformacije poslovanja, te stvaranja plodnog tla za razvoj inovacija i njihovu primenu u cilju optimizacije i unapređenja procesa rada u svim privrednim granama, kao i nužnosti reforme obrazovanja, a u skladu sa potrebama tržišta.

Drugog dana Foruma učesnicima će biti predstavljen i model ekonomskog razvoja Dubaija, koji će biti realizovan u saradnji sa vladinom agencijom Dubai Exports, i drugim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osim privrednika, Sarajevo Business Forum će okupiti i predstavnike kreativne industrije, uspešne pojedince iz oblasti sporta, kulture i umetnosti iz BiH i regije koji svoje zemlje u svetu promovišu ne samo u oblastima kojima se bave, već su značajni promoteri kada je u pitanju uspostavljanje veza i promocija potencijala za ulaganje u zemlje iz kojih dolaze. Na tom okruglom stolu će se razgovarati i o ulozi iseljeništva i potencijalima ulaganja u svoju domovinu kroz nekoliko platformi i projekata koje su razvijane u proteklom periodu kako bi se emocije i doznake iz inostranstva pretvorile u investicije koje će za cilj imati pokretanje kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Koja su to područja za intenzivniju saradnju između Azijskih država i Regionalnog veća za saradnju (RCC), te o međusobnom preuzimanju uspešnih praksi govoriće se na panelu na kojem će organizatori ugostiti predstavnike kompanija, državnih institucija, univerziteta i nevladinih organizacija iz Indonezije, Malezije, Pakistana, Indije i drugih zemalja, kao i zemalja učesnica RCC-a – Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Osim na panelima i tematskim okruglim stolovima, učesnici 9. Sarajevo Business Foruma će imati priliku da svoje projekte i poslovne ideje predstave ili se upoznaju sa potencijalima za razvoj biznisa i putem okruglih stolova i poslovnih (B2B) sastanaka, te neformalnih susreta.

Detaljan program i agenda 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) 2018 dostupna je online na linku: www.sarajevobusinessforum.com/agenda.

Prijave i registracije za učešće na Sarajevo Business Forumu otvorene su do 23. aprila, a obavljaju se putem web stranice: www.sarajevobusinessforum.com klikom na ikonicu “registration / participant registration“: sarajevobusinessforum.com/registration-participant.

Tags
Back to top button