Krediti nikad jeftiniji: “Rat” kamatnim stopama na bankarskom tržištu BiH – Bankar.rs
KreditiSVE VESTI

Krediti nikad jeftiniji: “Rat” kamatnim stopama na bankarskom tržištu BiH

Kad pomislite da ne može niže, banke u Bosni i Hercegovini se potrude da dodatno spuste kamatne stope na kredite. 
Neki od analitičara koje smo kontaktirali ustvrdili su kako među bankama u Bosni i Hercegovini vlada “rat” kamatnim stopama.
U proletnim ponudama banaka s kojim su ove institucije krenule u borbu za klijente može se pronaći dosta zanimljivih proizvoda, a iz kojih se može pročitati zajedničko nastojanje da se na vrlo jakom konkurentskom polju pridobiju novi korisnici ili preotmu neki drugi od konkurenata.

Ponude banaka mame klijente kamatnim stopama koje se svojevremeno, pre nekoliko godina, nisu mogle ni zamisliti, a ima ih i takvih za koje “nije potrebna” reklama, kako se u jednom oglasnom videu za zamenske kredite poručuje.

Pogled na statistiku otkriva nam da se u pojedinim kategorijama kamatne stope gotovo preopolovljene u odnosu na period od pre pet-šest godina.
Tako je promenjiva kamatna stopa na kredite stanovništvu u konvertibilnim markama sa jednogodišnjim periodom fiksne kakmatne stope 2013. godine prosječno iznosila 6,13 posto, a u januaru 2018. godine pala je na 3,7 posto.
U istom periodu promenjiva kamatna stopa za potrošačke kredite, takođe sa fiksnom kamatnom u periodu do jedne godine iznosila pre pet godina (u decembru 2013. godine) 7,74 posto, dok je u januaru 2018. godine bila 4,41 posto.

 

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button