Rusija razmatra dodatnu pomoć od 17 milijardi dolara za dve banke – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Rusija razmatra dodatnu pomoć od 17 milijardi dolara za dve banke

Ruska Centralna banka razmišlja da ponovo pomogne dve banke sa više od 1 bilion rubalja (17 milijardi dolara) kojima je prvi put isplaćivala novac prošle godine, kako bi “spasile” svoje poslovanje, izjavila su tri izvora koja su upoznati sa situacijom.

Ruske banke su teško pogođene posledicama od zapadnih sankcija zbog aneksije Krima u 2014. godini i ekonomskog uticaja oštrog pada cena nafte na devizne zarade zemlje.

Centralna banka je 2017. godine spasila privatne banke Otkritie, B&N Bank i Promsviazbank i zatvorila desetine manjih banaka u sklopu šireg čišćenja sektora oslabljenog zbog povećanja  loših kredita i odliva depozita.

Do kraja 2017. godine, Centralna banka je obezbedila više od 1,5 biliona rubalja za poboljšanje likvidnosti i kapitala ove tri banke. Neki od tih sredstava su nadoknađeni, dok je, sa druge strane, ispred Otkritie-a već rečeno da im je ipak potrebno još novca.

Investicija od 1 biliona rublja o kojoj se sada raspravlja odnosi se na podružnice banka Otkritie’s Trust i B&N’s Rost i taj iznos će vjerovatno biti najveći do sada isplaćeni, rekao je izvor blizak jednoj od banaka.

Prevod i obrada: Bankar.me

Tags
Back to top button