Veliki pad vrednosti Fejsbuka zbog afere s podacima – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Veliki pad vrednosti Fejsbuka zbog afere s podacima

Vrednost Fejsbuka pala je za 34 milijarde dolara, prenosi CNN, zbog čega je Mark Zakerberg “lakši” za pet milijardi dolara.

Akcije Fejsbuka danas su pale su za šest odsto.Ovo je najveći pad deonica Fejsbuka u poslednje četiri godine.

Uprkos velikom padu – Fejsbuk je ostao jedna od najvrednijih kompanija u SAD i svetu, sa vrednošću od 500 milijardi dolara.

Fejsbuk se na listi nalazi iza Epla, Guglovog Alfabeta, Amazona, Majkrosofta i Berkšir Hataveja.

Mark Zakerberg drži oko 400 miliona akcija Fejsbuka, a danas je zbog pada vrednosti deonica izgubio blizu pet milijardi dolara.

CNN prenosi da su deonice pale za 12 dolara u posepodnevnom trgovanju.

Zakerberg inače poseduje deonice u vrednosti 70 milijardi dolara, što ga čini sedmim najbogatijim čovekom na svetu.

Deonica Fejsbuka je pala nakon kontroverze sa Kembridž Analitikom.Londonski Gardian je nedavno objavio da su kompanija Kembridž Analitika i partneri pobrali podatke o oko 50 miliona korisnika Fejsbuka i na temelju njih razvili algoritme koji mogu odrediti psihometrijski profil svakog korisnika Fejsbuka i birača na izborima.

Uzbunjivač Kris Vajli, koji je radio za kompaniju Kembridž Analitika, opisao je Gardianu kako je ta kompanija zloupotrebila podatke neovlašteno prikupljene sa Fejsbuka i kako su predstavnici te kompanije neistinito svedočili u istragama u SAD i u Velikoj Britaniji.

Kompanija Fejsbuk prozvana je da je znala za masovan neovlašćeni upad u podatke koje prikuplja od korisnika, ali da nije ništa učinila. Istražna komisija u britanskom parlamentu pozvalo je, nakon Gardianovih otkrića, i Marka Zakerberga, osnivača i direktora Fejsbuka, da svedoči pred komisija.

Neki korisnici tvrde da će prestati da koriste ovu društvenu mrežu sve dok ne zaštiti privatne podatke korisnika i ne povrati poverenje javnosti.

 

rs.n1info.com

Tags
Back to top button