Bivši trejder Deutsche banke priznao krivicu za “nameštanje” Euribor-a – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Bivši trejder Deutsche banke priznao krivicu za “nameštanje” Euribor-a

Christian Bittar, bivši poznati trejder Deutsche banke, izjasnio se krivim za zaveru lažiranja referentne stope poznate pod nazivom EURIBOR, što predstavlja ključni trenutak u jednom od najvećih bankarskih skandala u Britaniji.

Suđenje za pet drugih trgovaca u ovom slučaju zakazano je za sledeći mesec.

Britanska kancelarija za velike prevare (U.K.’s Serious Fraud Office – SFO) optužila je Bittara u novembru 2015. godine za pokušaj da “manipulisanja” međubankarskom stopom tj. EURIBOR-om, između 2005. i 2009. godine. Istraga je sprovođena u okviru šireg ispitivanja manipulisanja referentnim stopama, od kojih je najpoznatiji Libor, “kolega” Euribora.

Pored krivične optužbe, Bittaru je izrečena kazna od strane Britanske Uprave za finansijsko delovanje u 2014. godini, sa predloženim kaznenim iznosom od 10 miliona funti (14 miliona dolara). Uprava je takođe predložila da mu se izrekne zabrana bavljenja poslovima u ovoj industriji. Procesuiranje je odloženo zbog krivične istrage SFO-a.

50 miliona evra bonusa

U 2008. godini, Bittar je za Banku zaradio 500 miliona evra (617 miliona dolara) i zbog toga je, a prema njegovom ugovoru o zaposlenju, dobio bonus od više od 50 miliona evra, tvrde osobe koje su dobro upoznate sa situacijom. Međutim, izgubio je oko 40 miliona evra svog bonusa nakon što je otpušten 2011. godine.

Deutsche banka je platila 2,5 milijarde dolara zbog neuspeha u pokušaju sprečavanja manipulacija referentnim kamatnim stopama. Uprava za finansijsko delovanje je takođe upozorila banku da potencijalno otežava istragu zavaravanjem regulatora.

Zvaničnici Deutsche banke i Uprave za finansijsko delovanje odbili su da komentarišu

Nemački tužitelji izjavili su prošlog mjeseca da neće izručiti još četiri trejdera Deutsche banke, odlučujući da su se navodni zločini dogodili prilično davno da bi im se sada sudilo. To je umanjilo broj trejdera iz Deutsche Bank, Barclais Plc i Societe Generale optuženih za lažiranje EURIBOR-a, na šest od početnih 11.

Francuski sud je prošle godine odlučio da ne izruči trejder-a SocGen-a koji je bio takođe optužen.

Prevod i obrada: Bankar.me

Tags
Back to top button