Skočile devizne rezerve – duplo više od standarda – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Skočile devizne rezerve – duplo više od standarda

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara bile su 9,79 milijardi evra, za 143,3 miliona evra veće u odnosu na kraj januara, saopštila je NBS.

Tim deviznim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i skoro je dvostruko više od standarda kojim se utvđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju februara skoro 7,99 milijardi evra, što je za 72 miliona evra više nego na kraju januara.

Povećanje bruto deviznih rezervi je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu – kupovinom deviza (105 miliona evra), čime se povećava otpornost domaćeg sistema na eventualne buduće šokove iz medjunarodnog okruženja.

“Pozitivan neto uticaj tržišnih faktora (46,9 miliona evra), pre svega promene medjuvalutnih odnosa na medjunarodnom finansijskom tržištu, kao i prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka (67,5 miliona evra, koji su rezultat uobičajenog upravljanja deviznom likvidnošću od strane poslovnih banaka unutar obračunskog perioda) i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 4,5 miliona evra) bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i deviznim hartijama od vrednosti (ukupno 80,6 miliona evra)”, navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 551 milion evra i bio je za 331,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,43 miliarde evra.

U februaru je dinar nominalno ojačao u odnosu na evro za 0,6 odsto, a NBS je u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 180 miliona evra.

b92.net

Tags
Back to top button